LADEN

Typ om te zoeken

Analyse president Trump (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Analyse president Trump (Tom Lassing)

Trump is bijna een jaar president en wat heeft het opgeleverd?
Trump had een “contract met Amerika” opgesteld. Het is heel simpel, daar is niets van terecht gekomen. Politici mogen liegen. Trump heeft zichzelf als ondernemer gepresenteerd, maar hij liegt nog schaamtelozer dan welke politicus dan ook.
Het presidentschap van de VS heeft als instituut een ongekende metamorfose ondergaan. Trump is als een teenager met zijn Tweets en de manier waarop hij reageert op kritiek op zijn functioneren of zijn persoon. Zoiets heeft de VS nog nooit meegemaakt. De achting voor het ambt van VS president is vrijwel verdwenen.
Belangrijk om te weten is dat Trump als rijke bully nooit voor een ander heeft gewerkt en nooit met anderen rekening heeft hoeven te houden. Hij was altijd de onaantastbare god en dat zie je terug in hoe hij omgaat met anderen. Hij eist trouw en vraagt om regelmatige en ziekelijk enge bevestiging van die trouw en als dank krijg je daarvoor niets. Je hebt immers je functie of baan en je mag in de nabijheid zijn van Trump, dat is je beloning.
Verwacht geen welgemeende complimenten of excuses van Trump, want dat heeft hij nooit geleerd.

De Donald Trump van nu is echter totaal anders dan de Trump van twintig jaar geleden. Toen was hij welbespraakt en kon hij zonder problemen goedlopende gesprekken voeren of speeches geven die een kop en een staart hadden. Hij was weliswaar een shady ondernemer, maar daarin had hij wel de nodige flair. Niet voor niets dat hij het op TV erg goed deed.
De Trump van nu kan dat niet meer. Het is geen geheim dat de verdenking dementie hier nadrukkelijk aanwezig is. Dat wordt benadrukt door het feit dat Trump zichzelf vaak tegenspreekt.
Hij lijkt dan zijn eerdere standpunt of uitspraak vergeten te zijn. Wie al eens van nabij te maken heeft gehad met dementie weet dat dit voorkomt, maar dat ook boosheid voortkomt als hier dan kritiek op komt.
Persoonlijk denk ik daarom dat de dementie van Trump al veel verder is dan de meeste Amerikanen zich kunnen indenken.
Trump onthoudt vrijwel niets meer, maar lijkt ook begrijpend lezen te verleren. Hij kan nog wel lezen, maar je vraagt je soms wel af of hij dan nog wel weet wat de betekenis is van wat hij voorleest. Zo gaf hij ooit een voorgelezen excuus over de pussy uitspraak van hem, iets wat hij nu dus weer aan het ontkennen is.

Dan is er het onderzoek naar de Russische inmenging. Waarom duurt het zo lang?
Deels is dat logisch omdat je alles als onderzoeker keihard moet bewijzen, Het gaat immers om de president en zijn entourage van het machtigste land van de wereld. Ook de enorme omvang van het onderzoek is een vertrager. Er komen iedere dag meer te onderzoeken zaken bij. Geldt een Tweet van de president ook als ‘bewijs’? Ik kan me indenken dat hier momenteel ook de nodige juridische onderzoeken naar gedaan worden.
De vraag is waar Trump sinds zijn eerste faillissement zijn geld vandaan gekregen heeft. Het is eigenlijk geen vraag, we weten het namelijk. Volgens zijn zonen is het uit Rusland. Vol trots hebben ze dat in het verleden verklaard.
Dat Trump zijn belastingaangiften niet vrij wil geven, heeft hier alles mee te maken.
Heel waarschijnlijk is het zo dat Trump zakelijk gezien volledig afhankelijk is van Russisch en mogelijk Israëlisch geld. Dat hij dus chantabel is, is vrijwel zeker, maar hoe bewijs je dat zonder inzage in de belastingpapieren en de bankgegevens?
Het is geen klein bedrijf dat Trump runt en zelfs deze verdenkingen maken het maar niet zo maar mogelijk dat de onderzoekers de zakelijke en bancaire gegevens mogen inzien. Het wordt ze als onderzoekers dus niet makkelijk gemaakt.
Uiteindelijk zal bewezen worden dat er Russische invloed was op het Trump team. Maar of het Trump zelf gaat raken, dat is de vraag. Trump is zijn hele leven con-artist geweest en heeft dus veel ervaring met het uit beeld blijven als er zaken op tafel komen die niet mogen. Trump had daar altijd koelies voor en hij heeft meer dan 50 jaar ervaring in dit veld. Die ga je niet makkelijk keihard op zaken kunnen pakken.
Er zijn nu eenmaal genoeg mensen die voor geld en status een moord doen.
De vraag is dus of bewezen van worden dat Trump er van wist. Ik denk dat dit heel moeilijk gaat worden en misschien zelfs onmogelijk.
Wel kan je Trump isoleren door stuk voor stuk zijn medewerkers aan te klagen. Wat je dan over houdt, is een dementerende president zonder mensen om hem heen die hij kan vertrouwen…
Is dat slim?

Kijken we naar nu, dan zien we dat de Republikeinen werkelijk schaamteloos hun greep in de kas hebben gedaan. Heel die belastingwetgeving is totaal niet wat Trump ooit gezegd heeft, maar Trump moet er tegenwoordig maar op vertrouwen dat het goed komt. Het kan best zijn dat Trump, in zijn geestelijke staat van nu, werkelijk denkt dat de middenklasse er op vooruit gaat en dat hij er zelf op achteruit gaat. Hij heeft de wettekst voorstellen zelf niet gelezen. Hij heeft zich er niet mee beziggehouden.
De Republikeinen weten dat en hebben met de invoering van die aanpassing hun sponsoren een beloning gegeven die er mag zijn. De sponsoren hebben in investering in de Republikeinse overwinning er dubbel en dwars uit.
De Republikeinen hopen daarom dat de geldkraan ook bij de volgende verkiezingen weer vol open zal gaan. De politiek in de VS is geldgedreven. Amerikaanse senatoren besteden tot de helft van hun tijd aan het werven van geld. Ze moeten zelf bellen om hun financiële doelen te halen. De Republikeinen hebben normaal gesproken de beste papieren om de grote jongens binnen te trekken. Zwaar conservatieve schatrijke ondernemers die makkelijk meerdere miljoenen kunnen ophoesten. Ze verwachten wel wat terug en duidelijk is, de Republikeinen hebben geleverd!

De vraag is of de Republikeinen Trump nu nog nodig hebben. Immers is hun belangrijkste winst nu met de belastingteruggave aan de sponsoren gerealiseerd. Moet je dan die gevaarlijke president, die in feite aangeschoten wild is, nog wel in het Witte Huis willen aanhouden?
Hoe kan je de angel uit Trump trekken, zonder dat je van broedermoord beschuldigd gaat worden?
Het lekken van info naar de FBI? Het geven van munitie aan de Democraten?
Ik kan me zo indenken dat de Republikeinen onderhand wel klaar zijn met Trump. Ze willen alleen niet hun kiezersbasis verliezen. Feit is namelijk dat Trump in hun kiezersbasis de trekker is. De rest van de Republikeinse politici hebben vrijwel geen fans. Ze kunnen dus alleen maar Trump wegwerken als het hun niet aangerekend kan worden. Dat kan alleen maar als Trump ‘door omstandigheden’ wordt gewipt. Die omstandigheden kan je creëren.
De kans dat Trump volgens jaar rond deze tijd nog president is, schat ik op dit moment in op hooguit 35%.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *