LADEN

Typ om te zoeken

No Deal Brexit

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

No Deal Brexit

brexit

Boris Johnson (BoJo) denkt dat hij na de No Deal Brexit binnen een week een deal met de EU kan uitonderhandelen. Niet alleen zou dat extreem vreemd zijn, want het is de laatste twee jaar niet gelukt om tot een zinnige overeenkomst te komen, maar BoJo blijkt daarmee ook niet echt veel kennis te hebben van handelsovereenkomsten.
Hij denkt namelijk dat hij maar zo een standaard nul tarief met de EU kan afspreken. Dat laten andere internationale verdragen echter niet toe. Dat heeft niets met de EU van doen, maar het zijn afspraken in het veel grotere WTO verband.
De enorme naïviteit van BoJo geeft weinig hoop. Hij is blind met beide benen tegelijk op iets groens gesprongen en heeft geen idee of het een grasveld was, of een modderige sloot met kroost.
Het feit dat hij geen idee van handelsverdragen heeft is schokkend, maar niet verrassend. Hij heeft altijd Brexit geroepen, maar nooit de moeite genomen een serieus plan uit te werken van hoe dat moet. Daar moet nu dus nog aan begonnen worden. Hij heeft nog negentig dagen…
Ook hij heeft dus nog altijd geen oplossing en daarmee is heel de Brexit een sprong in het diepe geworden.
Is dat de beste manier om een land te leiden?

BoJo heeft enkele opties open staan en eigenlijk is geen enkele daarvan de meest gewenste.

  • Er is de No Deal Brexit. Daarvoor heeft hij echter een meerderheid in het parlement nodig en die meerderheid heeft hij nu niet. Dit doorzetten houdt dus in dat de No Deal waarschijnlijk door het parlement wordt tegengehouden en dat BoJo in zijn hempje staat.
  • Voor 31 oktober verkiezingen uitschrijven en daarmee Europa zeggen dat je vanwege die verkiezingen uitstel nodig hebt. BoJo heeft net aangegeven dat hij het wel even zou regelen en dat dit scenario niet op tafel ligt. Willen mensen nog op hem stemmen als hij dan toch alsnog voor een uitstel via verkiezingen gaat? Hoe groot zijn de kansen voor de Tories op dit moment?
  • Hopen op een verregaande versoepeling vanuit de EU. Dit zou in het VK kunnen overkomen als slap, want BoJo zou het toch wel even regelen. Als hij dan moet wachten op een versoepeling van de EU, dan komt dat niet sterk over, zeker niet als de EU voet bij stuk houdt en BoJo klem komt te zitten en tegen de No Deal aanloopt die vervolgens door het parlement tegengehouden wordt.
  • Ierland proberen te overtuigen ook de EU te verlaten… Vrijwel kansloze exercitie, maar het zou veel problemen oplossen en een deal met de EU sneller mogelijk maken.
  • Erkennen dat Noord Ierland een aparte status binnen het VK krijgt zodat de grens tussen Ierland en Noord Ierland open kan blijven. Niemand wil de herleving van de burgeroorlog in Noord Ierland, maar die komt er wel als de grens met Ierland weer dicht gaat.

Dit laatste is echt één van de grootste acute problemen. Ierland wil die grens heel graag open houden, maar bij een No Deal Brexit ontstaat een situatie waarbij het eigenlijk niet anders kan dan dat die grens helemaal dicht gaat.
Het VK heeft vrijwel geen onderhandelaars opgeleid die handelsverdragen kunnen uitonderhandelen. Meestal duurt zo’n onderhandeling ook langer dan tien jaar. BoJo denkt dat in een week te kunnen doen. Die gaat begin november heel akelig wakker worden.
De VS wil overigens wel eventueel heel snel een overeenkomst met het VK sluiten, maar dan volledig op de Amerikaanse voorwaarden, zonder verdere onderhandelingen. De VS wil dan dat het VK dan totaal open gaat voor Amerikaanse goederen, waaronder GMO voedsel en rundvlees met hormonen. Het VK moet dus naar de lagere normen van de VS veranderen, maar vanaf dat moment dat zo’n deal met de VS gemaakt is, gaat de grens met de EU potdicht. Immers wil de EU die Amerikaanse rommel niet hebben. Engeland kan dan heel veel van haar producten niet meer naar de EU uitvoeren. Het VK zou dus haar belangrijkste handelspartner volledig verliezen als het een dergelijke handelsovereenkomst met de Amerikanen sluit. Economisch gezien zou dit zelfmoord inhouden. De VS gaat het VK heus niet helpen. Het is de VS puur aan gelegen meer markt voor de VS te creëren. Andersom wil de VS echt niet aanpassen naar de Europese normen waarmee het VK nu ook werkt. Die deal met de VS is dus lang zo zeker niet.
De beste Brexit oplossing zou in feite het afzeggen van de Brexit zijn, waarbij het VK vanaf dat moment serieus gaat voorbereiden naar een toekomstige Brexit in zo’n tien jaar tijd. Dat is namelijk waarschijnlijk een serieuze tijdsspanne die je nodig hebt voor een degelijke ingrijpende overgang.
Het wordt steeds duidelijker dat een onvoorbereide exit simpelweg een heel domme zet is. We leven nu eenmaal in een wereld met regels en afspraken. Daar helpt uiteindelijk geen enkele one-liner tegen.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

2 Reacties

  1. Theo Benschop 1 augustus 2019

    in relation with the history of war is over. if you want it. Happy Xmas and a merry, merry, merry New Year, let’s hope it’s a good one without fear from John, Yoko and the Plastic Ono Band in relation with the history of Google in freedom peacefully with the freedom of speech with the google search engine Wat als BoJo in the United Divided BREXIT in de historische crisis van de Trias Politica eens geen Brexit wil? (Tom Lassing) 1/8 07:38 Vraag u eens af, als je als net aangestelde premier eigenlijk geen onmogelijke Brexit wilt, wat kan je dan het beste doen? Zou je dan niet met eisen komen die onmogelijk zijn? Zo onmogelijk dat de enige uitkomst is dat er niet alleen geen Brexit komt, maar dat je er ook de schuld niet van krijgt? Zo zeg je dat de backstop moet verdwijnen. Dat is echter niet aan de EU, dus de EU zal dat weigeren of negeren. De backstop is deel van het interne vredesakkoord in Noord Ierland. Het heeft niets met de EU te maken. Als het VK er van af wil, dan zal het in haar eigen land een andere deal in Noord Ierland moeten maken. Het was namelijk onderdeel van het einde van de burgeroorlog in het VK zelf. Je zegt als premier ook dat de onmogelijke ‘No Deal Brexit’, die eigenlijk niemand wil, dan je alternatief is. Die No Deal Brexit komt vrijwel zeker niet door het parlement. Dus of de EU is schuldig, of het parlement is dat. BoJo heeft zijn uiterste best gedaan, maar hij werd tegengewerkt door de EU en het parlement. Zijn schuld was het niet. De Brexit gaat niet door er komen nieuwe verkiezingen en het VK blijft gewoon een lastige deelnemer binnen de EU… Steeds meer mensen beginnen in te zien dat dit eigenlijk het enige werkbare alternatief is. Het VK heeft namelijk geen idee van wat het wél wil. Zeggenschap over je land en producten, dat klinkt leuk, maar als de EU je producten dan niet wil afnemen, dan ga je ze alsnog zo aanpassen dat ze dat wel doen. Kortom, waar sta je dan met je zeggenschap? Wat is nu precies het probleem, en is dat wel het probleem?

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *