LADEN

Typ om te zoeken

Nieuwe regelgeving rondom zonnepanelen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Nieuwe regelgeving rondom zonnepanelen

zonnepanelen

Op 27 april gaat nieuwe Europese regelgeving in rondom zonnepaneel installaties van boven de 800 Wp. Wie een dergelijke installatie laat aanleggen moet deze melden via het Centrale Register voor Systeemelementen (CERES). https://www.energieleveren.nl/
In CERES worden meer gegevens opgevraagd dan tot op heden het geval was. De netwerkbeheerders kan hierdoor beter nagaan of de installatie voldoet aan de regels.
Om dat te kunnen waarboren moet iedere eigenaar een afgegeven certificaat kunnen tonen. Een certificaat dat de leverancier moet produceren.
De nieuwe methode moet netwerkbeheerders meer inzicht geven in waar lokale opwekinstallaties staan en wat ze opleveren. Ze kunnen hierdoor hun eigen netwerk beter inrichten en sneller voorspellen waar problemen op het netwerk gaan ontstaan.
Nu zijn er enkele problemen met deze nieuwe regels.

 1. Het is maar beperkt een verbetering van de veiligheid. Immers moet de leverancier het certificaat leveren. De slager die zijn eigen vlees keurt als het ware.
 2. Het is onduidelijk wat voor extra inzicht de nieuwe vragen kunnen geven. Het komt meer over als consumentje pesten en laten voelen wie er de baas is. De netwerkbeheerders zijn blijkbaar ook niet zo overtuigd, want ze melden: “We hopen daarmee meer inzicht te krijgen”. Hopen? Wat is dit voor wetgeving? We voeren het in en kijken wel wat er van komt? Blijkbaar wel, want lees vooral ook punt drie!
 3. Bij de invoering van de nieuwe wet is iedereen in overtreding. Er zijn namelijk nog geen verplichte certificaten. De wet gaat dus in en is per direct onuitvoerbaar omdat men simpelweg nog niet klaar is. Waarom voer je die wet dan eigenlijk in?

Waar dit alles enorm op lijkt, is de lobby van de netwerkbeheerders. Ze willen meer macht over consumenten en hebben het voor elkaar gekregen dat Europa dit er door gejast heeft. Het is allemaal kostenverhogend voor consumenten en gaat zogenaamd de veiligheid verhogen.
De nieuwe regels zijn slecht doordacht en veel te gehaast doorgevoerd. Typisch een voorbeeld van hoe Europa de zaak aan het vernachelen is. Ben je tegen Europa, dan heb je hier weer een mooi voorbeeld van waarom Europa een slechte zaak is.

Overigens staat op de site waar je je gegevens moet leveren dan weer dat het vooral voor de overheid is. Al met al een wazig verhaal met discutabele redenen om steeds meer gegevens van consumenten vast te leggen.
Zou dit vanuit de privacy regelgeving tegenwoordig ook nog wel zo mogen?

Tags

4 Reacties

 1. Ophalvens Roger 24 april 2019

  Waterstof word de toekomst, de universiteit van Leuven heeft een zonnepaneel ontwikkeld dat waterstof opleverde, op een half uur was er meer dan een liter waterstof geproduceerd en met een paneel kan men al zijn electriciteit die men nodig heeft voor een jaar opwekken met meerdere panelen kan men een jaar lang met de auto rijden, voor massaproductie zal het toch nog een paar jaar duren. Ik heb de demonstratie gezien en dit is hoopvol als de regering niet gaat tegenwerken.

  Beantwoorden
 2. Van der Vloedt Marc 24 april 2019

  Ze hebben misschien gehoord , hoe de Belgische/Vlaamse netwerkbeheerders “slapend” rijk werden met de roof en afpersingen van particulieren zonnepanelen houders ?

  Beantwoorden
 3. Dick v.d. Zwan 24 april 2019

  Regeltjes en nog eens regeltjes. Zo hou je lekker de mensen ervan af om zonnepanelen te nemen! Lekker bezig zo. Gelukkig heb ik al lang zonnepanelen.

  Beantwoorden
 4. Henri Derksen 1 mei 2019

  De mogelijkheden om hier onder uit te komen zijn volgens mij:

  Optie 1:
  Burgelijke ongehoorzaamheid en niets melden of invullen,
  dus gewoon wachten tot je er een brief over ontvangt.
  Zo vul ik bij telefoonnummer altijd “doof” in, en dan lieg ik niet.

  Optie 2:
  Meerdere losse installaties van 799 WP ieder aanleggen 😉
  Liefst elk op een eigen fase.

  Optie 3:
  Zoveel vermogen plaatsen dat je het hele jaar door voldoende hebt voor eigen gebruik en opslag,
  gedeeltelijk omgezet in eigen lokale 4 m3 high pressure H2 opslag.
  Met de ’s zomers geproduceerde eigen H2 kun je dan electra en warmte voor eigen gebruik produceren.
  Dan kun je jezelf loskoppelen van het electra- en gas-net.
  Hemelwater opvangen en filteren voor drinkwater opslag en gebruik,
  dan is loskoppelen van drinkwaternet ook mogelijk. Bron: Elektro Profs.

  100 % selfsupporting is dus de clou om aan btw, energiebelasting en dwang van slimme meters e.d. te ontkomen.
  M.a.w. Geen NuOn, maar NuOff Grid, want Liander is pest elkander ;-).
  Zo betaal ik voor 3 x 25 Ampere, terwijl maar een 1 x 25 Ampere aansluiting heb.
  OffGrid vraagt om een flinke investering, maar dan heb je ook Watt.
  Maar binnenvaartschippers hebben ook geen last van dit soort eisen gelukkig, want die zijn meestal ook 100 % selfsupporting, weliswaar nu nog met diesel of LNG, maar toch.
  Een menig schipper heeft wel meer dan 800 WP op z’n stuurhut + roefdak en/of luikenkap liggen, en dan is bij een generatorverbod ook geen zeer dure walstroom nodig, want schippers betalen 4 x normaal walmensen tarief.
  Met een Nautische groet van Henri.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *