LADEN

Typ om te zoeken

Losse verkoop bij de boer

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Losse verkoop bij de boer

kwaliteit, garantie

Vorige week schreef ik al over het feit dat de boeren bedrijven failliet gaan en ze nog altijd bijna allemaal doorgaan met wat ze al zo lang deden. Kortom, het loopt stuk.
Ik kreeg een reactie dat boeren hun product goedkoper moeten maken bij rechtstreekse verkoop. Consumenten komen dan wel naar de boerderij. Leuk idee, maar ik hoop dat de boer het slimmer aanpakt.
Verkopen per bulk aan inkopers van de supermarkten is veruit het goedkoopste voor de boer. Het nadeel is de lage prijs die de supermarkten geven. Je maakt je als boer volkomen afhankelijk van de supermarkt.
Ga je ‘los’ op de boerderij verkopen, dan moet je er iemand voor hebben rondlopen en je moet klanten naar je boerderij zien te krijgen.
Mijn advies aan boeren is om die weg niet te belopen. Alleen als je heel gunstig gelegen bent kan dit interessant zijn. Dit geldt voor de meeste boerderijen dus pertinent niet.
Wat dan wel?
Ten eerste raad ik aan om apart een product te maken voor de lokale markt. Immers voor hetzelfde gaan ze wel naar de supermarkt alwaar de prijs het laagst is.
Maar ook raad ik aan om dat aparte en kwalitatief superieure product aan te bieden via een streekwinkel concept alwaar meerdere boeren hun producten kunnen leveren. Zo bundel je de krachten. Er is dan maar één locatie alwaar consumenten direct meer producten uit de streek kunnen afnemen. De consument gaat niet iedere week een rondje langs de boerderijen maken. Je maakt dan echt een vuist tegen de supermarkt, omdat je dan de klanten ook beter bereikt.
Als consument moet je je realiseren dat die streekwinkel niet goedkoper kan zijn dan de vreselijk efficiënte supermarkten. Die knijpen de boeren uit tot op het bot en kunnen vanwege het volume dat ze omzetten met de prijs stunten en dan nóg winst maken.
Op prijs kan je dus niet concurreren, maar doe dat dan wel op kwaliteit en op merk. Het streekmerk is hoe dan ook al sterk, maar als je dat ook echt waarmaakt met altijd een hoge kwaliteit aan producten, dan kan je de concurrentie aan.

Tags

2 Reacties

 1. Anne from Belgium 24 april 2019

  Ik denk dat veel boeren niet effe sn,el kunnen switchen, ook als ze dat willen. In Uk zie ik wel dat er massaal wordt ingezet op boerenwinkels met erg leuke cafetaria. Of met het huidige perenoverschot (nog reliek van een politieke zaak tegen Rusland), waarom dan geen perencider maken? Maar dan denk ik aan de Belgische regelgeving rond voeding,Kafkaiaanse administratie en accijnzen, en dan denk ik meteen ook dat het voor de modale landbouwer quasi onmogelijk is om daar vlot op in te pikken.

  Beantwoorden
 2. Theo Benschop 25 april 2019

  https://www.beursbox.nl/nieuws-beleggen/losse-verkoop-bij-de-boer

  Vorige week schreef ik al over het feit dat de boeren bedrijven failliet gaan en ze nog altijd bijna allemaal doorgaan met wat ze al zo lang deden. Kortom, het loopt stuk.

  Wat m.a.w. wil zeggen dat bedrijven van boeren failliet gaan, maar uiteraard het mogelijk oudste beroep van de wereld niet!

  Ik kreeg een reactie dat boeren hun product goedkoper moeten maken bij rechtstreekse verkoop. Consumenten komen dan wel naar de boerderij. Leuk idee, maar ik hoop dat de boer het slimmer aanpakt.

  Wat m.a.w. wil zeggen dat boeren die mogelijk het oudste beroep van de wereld uitoefenen helemaal niks moeten, en al helemaal niets met een reactie over hun product goedkoper moeten maken opdat de wandelende kassa “consument” langs de weg van het tankstation met het Zwarte Goud op de boerderij in een rechtstreeks contact met de boer of de boerin een product voor een faire prijs kunnen bemachtigen, om e.e.a. snel in hun kofferruimten te kieperen.

  Verkopen per bulk aan inkopers van de supermarkten is veruit het goedkoopste voor de boer.

  M.a.w. even gesteld dat de mens een boer of een boerin wakker kan maken met het per bulk aan inkopers van de supermarkten verkopen.

  Het nadeel is de lage prijs die de supermarkten geven.

  M.a.w. gesteld kan worden dat dit als een groot nadeel gezien kan worden. Maar het is dus uiteraard niet zo dat de supermarkten deze lage prijs als bonus aan de boeren en boerinnen “geven”, maar geheel in tegenstelling hiermee onder het duurzame motto “Voor jou 10 anderen” in hun hoog boven de wolken uittorende ivoren toren in een moordende concurrentie van de mega maga supermarkt ketens in de mondiaal exponentieel toegenomen schaal met het mes op de keel bedingen!

  Je maakt je als boer volkomen afhankelijk van de supermarkt.

  Als boer en loonslaaf is er uiteraard niets mis mee om volkomen afhankelijk te zijn van de baas, als de baas voor een duurzame win-win situatie zorgt, in de hele teringzooi van de Tegenpartij geen woorden maar daden, geen gezeik, iedereen duurzaam rijk!

  Ga je ‘los’ op de boerderij verkopen, dan moet je er iemand voor hebben rondlopen en je moet klanten naar je boerderij zien te krijgen. Mijn advies in deze verlies-verlies situatie aan boeren is om die weg niet te belopen. Alleen als je heel gunstig gelegen bent kan dit interessant zijn. Dit geldt voor de meeste boerderijen dus pertinent niet.

  Hoewel? Wat is in de geschiedenis van de mensheid “gunstig” en pertinent niet “gunstig”.

  Wat dan wel?

  Ten eerste raad ik aan om apart een product te maken voor de lokale markt. Immers voor hetzelfde gaan ze wel naar de supermarkt alwaar de prijs het laagst is. Maar ook raad ik aan om dat aparte en kwalitatief superieure product aan te bieden via een streekwinkel concept alwaar meerdere boeren hun producten kunnen leveren. Zo bundel je de krachten. Er is dan maar één locatie alwaar consumenten direct meer producten uit de streek kunnen afnemen. De consument gaat niet iedere week een rondje langs de boerderijen maken. Op prijs kan je dus niet concurreren, maar doe dat dan wel op kwaliteit en op merk. Het streekmerk is hoe dan ook al sterk, maar als je dat ook echt waarmaakt met altijd een hoge kwaliteit aan producten, dan kan je de concurrentie aan.

  Dus zeg maar wat de boeren en boerinnen traditioneel in de geschiedenis van de mensheid van oudsher doen.

  Je maakt dan echt een vuist tegen de supermarkt, omdat je dan de klanten ook beter bereikt.

  Iemand stelt de vraag

  1
  Het was een geweldig feest
  er stierven drie mensen
  een van ouderdom
  een door alcohol
  een omdat hij vocht met de slang

  O maar er werd gezongen
  gedanst en gedronken!
  De pijp ging rond en de pruim
  oude verhalen werden nieuw
  opa´s stonden in hoog aanzien
  die zeiden dat het zo altijd was geweest
  en altijd zo zou blijven
  en de kinderen bleven erbij
  tot ze niet meer konden.
  O maar er werd gedanst
  en gevrijd bij het leven
  een dag een nacht en een dag!

  Tot het zout op was
  de kruiken leeg
  en de schelpen door de kroegbaas
  weer afgepakt
  toen wankelden ze lachend de berghelling op
  sliepen hun roes uit in het gras
  een nacht en een lange dag

  Terwijl ze sliepen
  reden
  beladen met het werk van hun handen
  in kratten en balen verpakt
  in bewaakte colonnes
  de vrachtwagens naar de stad

  de stad van de banken en de congressen
  de stad van de krotten en open riolen
  de stad van de mooie dames met chauffeur
  de stad van de hoeren voor een knaak
  de stad waar iedereen verdient het zout in de pap
  iedereen die een vinger in de pap heeft
  de stad waar ze altijd van droomden
  de stad die ze nooit zouden zien.
  2

  Verzet begint niet met grote woorden
  maar met kleine daden

  zoals storm met zacht geritsel in de tuin
  of de kat die de kolder in z´n kop krijgt

  zoals brede rivieren
  met een kleine bron
  verscholen in het woud

  zoals een vuurzee
  met dezelfde lucifer
  die de sigaret aansteekt

  zoals liefde met een blik
  een aanraking iets dat je opvalt in een stem

  jezelf een vraag stellen
  daarmee begint verzet

  en dan die vraag aan een ander stellen.
  3

  iemand weigert de schelp
  iemand houdt op met dansen
  iemand smijt de kroegbaas de kruik in ´t gezicht
  iemand zegt opa de pest met je oude verhalen
  iemand wil het alfabet leren

  iemand pakt de opzichter z´n zweep af
  iemand steelt een geweer
  iemand zegt dit is mijn grond
  iemand staat zijn dochter niet af aan de landheer
  iemand antwoordt niet met twee woorden

  iemand houdt zijn graan verborgen
  iemand viert geen feest als de vrachtwagens komen
  iemand spuugt op de grond als hij de soldaten ziet
  iemand snijdt de banden door
  iemand verschuilt zich in het woud

  iemand droomt niet meer
  iemand richt zich op
  iemand is voor altijd wakker
  iemand stelt de vraag
  iemand verzet zich

  en dan nog iemand
  en nog iemand
  en nog.

  Remco Campert
  uit Betere tijden
  De Bezige Bij Amsterdam 1970

  Als consument moet je je realiseren dat die streekwinkel niet goedkoper kan zijn dan de vreselijk efficiënte supermarkten. Die knijpen de boeren uit tot op het bot en kunnen vanwege het volume dat ze omzetten met de prijs stunten en dan nóg winst maken.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *