Universiteiten willen graag onderzoek doen en onderzoek naar het opslaan van energie, liefst voor langere tijd is interessant en belangrijk.
Hoe kunnen we in staat worden om de warmte van de zomer op te slaan tot in de winter?
Universiteiten over heel de wereld doen er ingewikkelde onderzoeken naar.
Hier in Brabant is een uitvinder in zijn uppie bezig geweest om een oplossing te zoeken. Het is iemand uit mijn eigen dorp en ik sprak hem er al verschillende keren over. In Boekel is nu een kleine wijk voorzien van de eerste opslagbatterij die in productie is genomen. De proefbatterij bij mijn zoon op het werk is daarvoor overigens helaas ontmanteld.
De uitvinder heeft de universiteiten in Nederland gevraagd hem te helpen, maar het probleem was hen niet ingewikkeld genoeg.
Kortom, zijn oplossing werkt niet alleen, ze is ook erg simpel. Ik zie dat als een voordeel.
Het komt er op neer dat je een blok beton of steen of zand in de zomer met behulp van de elektriciteit van zonnepanelen gaat opwarmen. Omdat het materiaal waarin je de warmte oplaat geen water is, kan je opwarmen tot wel 500 graden Celsius.
Je moet er voor zorgen dat de isolatie er omheen heel goed is zodat de warmte ook echt behouden blijft. In de zomer warm je alles op en in de winter gebruik je die warmte en probeer je met de zonnepanelen de warmte nog een beetje op peil te houden. Alles is prima als je aan het einde van de winter nog maar wat warmte over hebt.
Het is jammer dat de universiteiten niet wilden helpen, want winsten zijn naar mijn idee wel degelijk te behalen in de warmte overdracht richting het blok beton, de stenen of het zand. Je kan dus ook nog onderzoek doen naar het beste materiaal waar je de warmte in opslaat, rekening houdende met kosten een beschikbaarheid. Ook de vorm van de isolatie is belangrijk. Wat is de ideale vorm van isoleren. Dikte, materiaal, maar ook kosten.
Ik denk dat hier best nog wel wat winst vanuit onderzoek behaald kan worden. Naar mijn idee een universiteit waardig.
Vervolgens moet je die warmte overigens ook zo veel mogelijk als warmte gaan gebruiken. Ook dat is interessant om onderzoek naar te doen.
Het systeem is in theorie ideaal om er via een buizensysteem woningen of kantoren mee te verwarmen. Om dat te doen, hoef je slechts 20 graden warmte over te houden aan het einde van de winter.
Het is al wel duidelijk dat de batterij groot moet zijn. Immers, massa is winst en veel massa heeft relatief gezien ook minder isolatie nodig. Een grotere batterij is dus goedkoper op te zetten.
Het lijkt daarom een mooie oplossing te zijn voor wijkverwarming.
Niet ingewikkeld genoeg
