LADEN

Typ om te zoeken

Motivaties om aandelen te kopen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Motivaties om aandelen te kopen

tesla

Gisteren schreef ik al over verschillende aandelen en beurssentiment.
Waarom kopen beleggers bepaalde aandelen?
De voornaamste reden dat ze kopen is omdat er veel over gesproken wordt. Als we dus kijken naar Tesla, dan is dat zo’n populair aandeel omdat Elon Musk er voor zorgt dat hij dagelijks in het nieuws blijft. Veel aandacht maakt mensen nieuwsgierig en omdat ieder financieel programma er over praat zal het dus wel een goed aandeel zijn.
De constante aandacht zorgt voor kopers en veel kopers zorgen voor stijgende koersen.
Hoe harder het omhoog gaat, des te meer beleggers willen (alsnog) instappen, bang als ze zijn om winst te missen.
Het mag duidelijk zijn dat er dan onvermijdelijk een punt komt dat de markt verzadigt is.
Soms is dat algemeen beurssentiment, maar het kan ook een nét te rare actie van Elon Musk zijn, waarbij hij dus gewoon te ver is gegaan.
Als zo’n gehypt aandeel zakt, dan gaat het ook hard en degenen die als laatsten in de volle hype ingestapt zijn, zijn de grootste slachtoffers. Meestal zijn dat ook de meeste beleggers, omdat de meute gaandeweg toeneemt en juist de mensen als laatsten instappen die het zich eigenlijk niet kunnen veroorloven om te verliezen. Die mensen zoeken extreme zekerheden in doorlopende winsten van een aandeel. Als ze dan eindelijk genoeg zelfvertrouwen hebben stappen ze massaal in en daarna zijn de kopers op en zakt het aandeel door het ijs.
Voorbeelden: 11 juni 2018 koers Tesla 358 na een fastastische stijging onder hoog volume. 23 juli koers 297.
6 aug koers terug op 355.
15 oktober was de koers nog altijd 260. 22 oktober, een week later, was de koers onder hoog volume weer 331. Nu staan we weer onder de 300.
Is er fundamenteel iets met Tesla anders geworden? Neen.
Het is puur extreem marktsentiment op basis van berichten in de pers. De hoge volumes zijn op de hoge koersen. Keer op keer trappen beleggers er op het verkeerde moment in.
Het bedrijf maakt geen winst. Het is zelfs de vraag of het bedrijf over 5 jaar nog bestaat.
Als je echt lyrisch bent over dit aandeel, koop dat rond zo’n bodem en liefst als het algemene beurssentiment slecht is. Kan je zo een 25% van de aankoopprijs schelen. Ben je echter een degelijke belegger, dan is dit helemaal geen aandeel dat je wilt hebben.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *