LADEN

Typ om te zoeken

Middelburg stopt actief grondbeleid (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Middelburg stopt actief grondbeleid (Tom Lassing)

Net als veel andere gemeenten heeft de gemeente Middelburg jarenlang een actief grondbeleid gevoerd. Dat was, toen de prijzen van grond nog structureel stegen, een fantastische manier om de gemeentelijke financiële situatie te ondersteunen.
Het was tevens de oorzaak van het feit dat de gemeente steeds meer stukken land in bezit kreeg in de hoop en verwachting dat die stukken grond via beleid van de gemeente weer met winst aan projectontwikkelaars doorverkocht konden worden.
Met de crisis van 2008 vervloog die hoop.
De enorme voorraad aan grond werd een zware molensteen en de portefeuille die ooit 100 miljoen waard was moest zwaar worden afgeschreven.
Het actieve grondbeleid maakte het de gemeente mogelijk om projecten te sturen in een richting die voor omwonenden of de politiek gewenst was. Wilde een ontwikkelaar niet mee in de uitgangspunten, dan kon deze de grond niet kopen.
Met de winstgevende verkoop van gronden kon de gemeente ook veel leuke dingen doen. Het actieve beleid was fantastisch zo lang de prijzen stegen.
Het werd een ramp toen de gemeente met een enorme portefeuille aan grond zat, die geld kost en afgewaardeerd moest worden.
Uiteindelijk kiest de gemeente dus net als veel andere gemeenten voor het verlaten van het actieve grondbeleid. Dat zullen bewoners gaan merken. Projectontwikkelaars zullen dan in de toekomst niet aan de poort al tegengehouden worden. Inwoners moeten de aankondigingen van projecten goed in de gaten moeten houden. De gemeente is immers straks geen bewaker als grondeigenaar meer.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *