LADEN

Typ om te zoeken

Marktbeeld 29 mei 2019

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Marktbeeld 29 mei 2019

made in china

Ik schreef gisteren over de monopolie positie van China op Rare Earth metalen. China blijkt ook op het gebied van medicijngrondstoffen zo’n wereldmonopolie te bezitten. Nog weer een hefboom die ze kunnen gaan inzetten als de nood maar hoog genoeg wordt. https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/medicijnmacht-China

Nederland gaat de in 2024 afgesproken 2% aan defensie uitgaven niet halen. De plannen zijn nu dat Nederland op dat moment 1,4% zal halen. Trump heeft in die zin gelijk dat Nederland deze afspraak (onder vorige Amerikaanse presidenten) met de Navo gemaakt heeft, maar zich er niet aan houdt. Ondertussen komen onze militairen val alles te kort, behalve giftige verf. Die blijkt in grote hoeveelheden voorradig te zijn.

Beyond Meat gaat ook in Nederland vegaburgers produceren. De producten die hier nu te koop zijn komen allemaal uit de VS en dat is natuurlijk niet zo heel milieubewust.

In Nederland heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de nieuwe arbeidswet die in 2020 in moet gaan. Deze wet zal behoorlijk wat veranderingen gaan brengen en hopelijk wordt daarmee de kans op vaste banen groter. Zonder vaste baan is het vrijwel onmogelijk om een hypotheek te krijgen, hetgeen vooral starters parten speelt.

Huawei heeft de Amerikaanse overheid aangeklaagd vanwege de sancties.

Gisteren heeft de Chinese overheid de hint gegeven dat de uitvoer van Rare Earth metalen wel eens aan banden gelegd kan worden. Aandelen van bedrijven uit deze sector die buiten China actief zijn gingen daarop massaal hoger. China is veruit de goedkoopste leverancier van de Rare Earth metalen. Niet al die metalen zijn zeldzaam, maar door de prijsdumping van China zijn mijnen buiten China vanwege de aanhoudende verliezen en de strengere milieu-eisen buiten China bijna allemaal gesloten.

Volgens de VS manipuleren Duitsland en Italië hun munteenheid tegen de dollar. Moeten ze me toch eens uitleggen hoe Duitsland en Italië dat doen, maar Frankrijk, Spanje en de andere euro landen niet. Ook China, Zuid Korea, Maleisië en Singapore staan op een lijstje met landen die volgens de VS hun munt manipuleren. Niet toevallig landen die voor een groot deel sterk tegenover de VS staan. Het lijstje bestaat uit landen die over het algemeen een groot handelsoverschot met de VS hebben. Verrassend dat Nederland er niet op staat, terwijl Ierland er juist wel staat.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *