Marktbeeld 18 maart 2021
Tom Lassing 18 maart 2021
- IJsland staat mogelijk een enorme aardbeving te wachten. In een regio telden ze 50.000 schokken in drie weken. Volgens mij lijkt het dan gewoon alsof je op een schip zit. Weten ze zeker dat de apparatuur niet gestolen is en nu op een schip onderweg naar het buitenland?
- Biden heeft Rusland aangezegd dat de poging de verkiezingen in de VS te beïnvloeden gevolgen zal hebben. Daarop heeft Rusland de ambassadeur in de VS teruggeroepen naar Moskou.
- De Nederlandse verkiezingen zijn gewonnen door VVD en D66. De ultra rechtse haat golf bleef gelukkig uit. Wel is het jammer dat visieloze Rutte nu stuurloos aan de macht blijft. Wat zou het toch mooi zijn als er in Nederland een politicus met een échte toekomstvisie premier zou worden. Dán kom je nog eens ergens als land. Opmerkelijk dat Pro Europa partij Volt waarschijnlijk zelfs op drie zetels uitkomt. Dat is een grote prestatie, want de partij doet het op inhoud, niet op een enkele persoonlijkheid binnen de partij.
- Gisteren een opmerkelijke beurs in de VS. Halverwege de dag kwam naar buiten dat de FED geen rente gaat verhogen en dat voorlopig ook niet van plan is. De koersen stegen daarop flink.
- Nokia wil haar winstgevendheid gaan verhogen. Het bedrijf mikt op een omzet van zo’n 21 miljard dollar. Het wil zich concentreren op 5G en zoekt vooral in technische innovaties de weg naar besparingen. Ik heb recent aandelen Nokia gekocht.
- Twee progressieve Senatoren in de VS willen met een nieuwe wet absurd hoge CEO beloningen zwaar gaan belasten. Betaal je als bedrijf je CEO meer dan 50X het gemiddelde loon binnen het bedrijf, dan krijg je als bedrijf extra belastingen opgelegd. Dat is het voorstel. Jeff Bezos was uitgenodigd om zijn visie te laten weten, maar hij gaf aan daar geen behoefte aan te hebben. De gemiddelde Amerikaan is het eens met het voorstel, maar veel politici en zeker de Republikeinse Senatoren willen er niets van weten. Ze erkennen het maatschappelijke probleem, ze weten dat de kiezer verandering wil, maar die bedrijven die geraakt worden, dat zijn hun grootste geldschieters. Dát is het probleem. De twee senatoren accepteren geen donaties van die bedrijven en voelen de financiële druk dus niet.
Tags
Maar de kiezer heeft gesproken in de vreemdste verkiezingen ooit in Nederland gehouden: drie dagen kon er worden gestemd? Waarom? Er kon per post worden gestemd door ouderen vanaf zeventig jaar. Waarom? Om het voor die ouderen mogelijk te maken ook hun stem uit te kunnen brengen als het voor hen vanwege ouderdom en of lichamelijke gebreken niet mogelijk was om naar dat stemhokje te komen? Maar om in veel gevallen dus een halve buurt te moeten doorkruisen met de rollator om ergens een nog niet door de PTT verwijderde brievenbus te vinden, is dan niet net zo bezwaarlijk? Hier klopt in de redenatie van de overheid iets niet.
Dat juist de partij wint met een partijlid dat als minister van Binnenlandse Zaken over dit vreemde reilen en zeilen bij verkiezingen gaat, is curieus. En dat de partij van de man die alle Nederlanders in gijzeling heeft genomen, wint, is dubbel curieus.
Wat blijft, is dat Rutte gigantisch goed scoort en dat als argument daarvoor klinkt dat de kiezers zijn coronabeleid zo geweldig vinden, waardoor het dus vreemd blijft dat het CDA daar niet van profiteerde, terwijl haar minister iedere week samen met die Rutte dat beleid uit de doeken deed.
Wat bovendien eigenaardig is, is dat er drie of zelfs vier nieuwkomers in het parlement komen. Vier stuks wellicht. Vier, die voordien niet in de Kamer aanwezig waren. Als het klopt dat de opkomst hoog is geweest, boven de 80%, dan is dit nog vreemder. Het aantal stemmen dat noodzakelijk is om een zetel te behalen is namelijk volkomen afhankelijk van de grilligheid van die opkomstcijfers. Bij een lage opkomst is dit getal minder hoog dan bij een hoge opkomst.
Bij 100% opkomst van 10 miljoen kiezers is deze 10 miljoen gedeeld door het aantal te verdelen Kamerzetels van 150 bijna 67.000 stemmen per zetel. Bij een lage opkomst van bijvoorbeeld 50% en dus 5 miljoen kiezers, is dit 5 miljoen gedeeld door 150 ongeveer 34.000 stemmen per zetel. Bij een lage opkomst hebben nieuwe partijen cijfermatig een betere kans om een zetel te behalen.
Hoe is het te verklaren dat nu nota bene dan wellicht vier nieuwe partijen de Kamer binnenkomen, waarvan zelfs twee met maar liefst drie zetels, als de voorlopige uitslag klopt? Zoals gesteld, hier lijkt iets te stinken, maar doordat de hele entourage rondom de verkiezingen heel bevreemdend, fraudegevoelig en verwarrend is gemaakt, zal zoeken naar wat er waar precies iets stinkt niet simpel zijn. Wat en of iets stinkt mag ieder voor zich uitvogelen.