LADEN

Typ om te zoeken

China maakt werk van opbreken Alibaba

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

China maakt werk van opbreken Alibaba

De autoriteiten in China hebben het zo gehad met de eigenwijsheid en brutaliteit van Jack Ma, de oprichter van Alibaba, dat ze nu bevolen hebben dat het bedrijf opgebroken moet worden in meerdere bedrijven.
Zo willen ze de enorme economische macht van het bedrijf breken.
Nu voelt dat misschien als een slechte zaak, maar ik ben er een heel groot voorstander van.
De grootste bedrijven in de wereld, en hun veel te rijke eigenaren, zijn een veel te machtige machtsfactor in de wereld geworden. De CEO’s van Amazon, Facebook, Baidu, Alibaba, Alphabet, Google hebben ieder voor zich meer macht dan eigenlijk om het even welke wereldleider.
Dat is geen goede zaak.
Een Jeff Bezos, die officieel de rijkste man op aarde is, is tegen het organiseren van zijn medewerkers in vakbonden. Hij zou ze veel beter kunnen betalen door een deel van zijn ongehoorde rijkdom af te staan, maar dat doet hij niet. Hij betaalt het grootste deel van zijn medewerkers slechts minimum loon en geeft ze heel slechte arbeidsvoorwaarden.
Dat hoeft niet, maar hij wil simpelweg persoonlijk nog veel rijker worden en alles, werkelijk alles moet er aan gedaan worden om de winstgevendheid van Amazon te maximeren.
Die extreme efficiëntie gaat ten koste van de medewerkers die deels onder een extreem regime hun laagbetaalde werk moeten doen.
Dát moet opgebroken worden en het zou goed zijn als de VS en China in overleg hun grootste bedrijven zouden aanpakken. De macht van de corporaties moet gebroken worden. Ze maken immers de samenleving kapot vanwege maximering winst.
Dat moet anders. China heeft nu een reden om Alibaba op te breken. Het zou goed zijn als Biden in overleg met ze gaat en er gezamenlijk beleid op maakt.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *