LADEN

Typ om te zoeken

Marktbeeld 16 nov 2023

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Marktbeeld 16 nov 2023

  • In de bezette Oekraïense gebieden klagen de Russische soldaten over vergiftigingen door de vijandige bevolking. Ook zijn er steeds weer aanslagen op de door Rusland aangestelde leiders. Het blijkt wel dat er forse weerstand tegen de Russische overheersing is.
  • De Chinese President Xi is in de VS en spreekt daar onder meer met Biden.
  • De prijs voor ijzererts is eindelijk weer boven de 130 dollar gekomen. Dat is het niveau van maart en april dit jaar. Daarna ging de koers omlaag naar onder de 100 vanwege de vastgoedcrisis in China.
  • De shut down in de VS is weer een paar maanden uitgesteld. De Democraten gingen akkoord met een voorstel van de voorzitter van het Congres. MAGA was tegen en zal nu wel weer proberen de speaker ontslagen te gaan krijgen.
  • Nederland heeft een enorme behoefte aan woningen, maar ondertussen is het aantal verstrekte bouwvergunningen in heel lange tijd niet zo laag geweest. Het komt door vele factoren, waaronder enorme kosten voor materialen, toenemende loonkosten, inflatie, hoge grondprijzen, belastingen en uiteraard zal de bouwsector ook klagen over lange procedures en vele regels. Die laatste twee spelen echter niet mee in de huidige problemen.
  • In de EU is een enorm tekort aan geschoolde arbeidskrachten, daarom wil de EU minder drempels opwerpen voor wie hier wil komen werken. In Nederland is er vooral veel behoefte aan opgeleide zorgmedewerkers.
  • Israël claimt dat het onder een groot ziekenhuis een commandocentrum van Hamas heeft gevonden. Als dat waar is, dan is iedere aanval op het ziekenhuis volgens internationaal recht legaal. Ziekenhuizen hebben bescherming, maar alleen als het ook echt ziekenhuizen zijn.
  • Siemens kwam gisteren met een 10% omzetgroei voor hun fiscale vierde kwartaal. Ze verwachten een 4% tot 8% groei in het komende jaar.
  • Rusland heeft eindelijk toegegeven dat Oekraïne een bruggenhoofd aan de linkerzijde van de Dnepr heeft. Dat is geen goede zaak voor Oekraïne, want nu moet het Russische opperbevel er ook wat aan doen. Tot gisteren konden ze het probleem negeren en overlaten aan de lokale commandant. Dat kan nu niet meer. Nu is Putin verantwoordelijk. Die zal niet blij zijn met de lokale bevelhebber die dit dus niet zelf kon oplossen.
Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *