LADEN

Typ om te zoeken

Marktbeeld 14 mei 2021

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Marktbeeld 14 mei 2021

  • Gisteren zagen we een aanvankelijke daling in de VS die uiteindelijk voor de indices alsnog een herstel werd. De Dow Jones bewoog meer dan 400 punten. Er is dus (nog) geen sprake van een all out crash.
  • Bitcoin is terug rond de 41.000 euro per stuk. Er is heel wat verloren sinds de hoogste koers van 53.981 euro in april.
  • McDonalds gaat het laagste loon dat ze uitkeren verhogen tot een range van 11 – tot 17 dollar per uur. Afhankelijk van leeftijd en functie. Ook Amazon ($17) en Chipotle ($15) verhogen de laagste lonen. De discussie over het minimum loon wordt dus gewonnen door de Democraten, als het niet via wetgeving kan, dan maar door sociale druk op de bedrijven. Een mogelijke extra reden is het feit dat er geen werknemers meer te krijgen zijn voor de lage lonen banen. Nog nooit waren er in de VS zo veel openstaande vacatures. Het probleem is mede dat de banen niet erg interessant zijn en weinig toekomst bieden.
  • Elon Musk heeft gisteren de hint gegeven dat hij mogelijk Tesla laat switchen naar een andere crypto, zoals misschien wel Dogecoin. Die laatste schoot daarop weer omhoog.
  • De oliepijpleiding in het oosten van de VS wordt weer opgestart. Het zal wel even kunnen duren voor alles weer zoals normaal is.
  • John Deere is een populair merk van grote machines. Het gekke is dat ze ondanks hun populariteit enorme moeite hebben om personeel te vinden. Het startloon is een voor Iowa ongekende $19 per uur. Als je als klant een grote machine bestelt, kan het wel zes maanden duren voor ze kunnen leveren. Redenen waarom ze niet genoeg mensen kunnen vinden… kwalificaties. Werklozen hebben geen goede opleiding. Maar ook is hun fabriek in een dunbevolkte staat (Iowa) gevestigd. Extra telt dat de combinatie van lokale werkloosheidsuitkeringen EN $300 van de federale staat inhoudt dat die $19 niet echt heel uitnodigend is. Mede door Corona is een deel van de bevolking fatalistisch geworden en ze willen gewoon weinig meer. Klagen en zeuren. Op Social Media elkaar afzeiken… Dat doen jonge schoolverlaters nog wel, maar werken?
Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *