LADEN

Typ om te zoeken

Letse Bank failliet (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Letse Bank failliet (Tom Lassing)

Eerder deze week werd bekend dat een in de problemen gekomen Letse bank niet hoefde te rekenen op hulp van de ECB.
De vraag is nu hoe het onvermijdelijke faillissement afgewikkeld gaat worden. Ik vrees voor de klanten dat het scenario van Cyprus gaat gelden.
Hoe dan ook zal het wederom een voorbeeld zijn voor toekomstige afwikkelingen.
We hebben de afgelopen tijd verschillende scenario’s voorbij zien komen.
De faillissementen op Cyprus, waarbij vooral veel Russen hun zwarte geld verloren en waarbij spaarders bij die banken hun geld verloren.
Vervolgens zagen we de reddingen in Italië, alwaar heel ouderwets de overheid weer goed was voor vele miljarden aan staatssteun. Men wilde niet dat veel toonaangevende Italianen en Italiaanse instituten hun geld zouden kwijtraken. Om dat te voorkomen is dus in Italië gewoon weer staatssteun gekomen.
De Letse bank heeft weer relaties met Rusland… Foute zaak dus… voor de klanten van die bank. De ECB laat je dan zakken als een baksteen, want steun zou betekenen dat je in feite geld van de ECB naar Rusland stuurt.
Het is dus blijkbaar erg belangrijk welke klanten een bank heeft. Veel buitenlandse klanten is extra gevaarlijk. Dan krijg je als bank geen staatssteun.
Ben je de klant bij de bankier van de elite, dan is je geld veilig. We zagen dat bij ABNAMRO. Er is nooit openheid over gegeven, maar ik ben nog altijd benieuwd hoe dat toen is afgelopen met de aandelen van de Oranjes in ABNAMRO. Ik zou er een aardige weddenschap durven te zetten dat die gecompenseerd zijn voor hun verlies. We zullen het waarschijnlijk nooit weten, maar dat er indertijd bepaalde aandelen ‘los’ stonden van de nationalisatie is naar mijn idee een gegeven.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *