LADEN

Typ om te zoeken

Zonne-energie is eindelijk interessant geworden

Laatste Nieuws

Zonne-energie is eindelijk interessant geworden

Mijn buurman is eindelijk om. Hij heeft hier in het dorp een bedrijf in elektronica en al jaren staat hij bekend als iemand die zo graag duurzame energie zou willen gebruiken en aanbieden, maar altijd als je in de winkel kwam, stelde hij je als klant teleur.
Hij liet namelijk de berekeningen zien en daar kwam tot een paar maanden geleden steeds uit dat je geluk moest hebben om break even te draaien. Hij raadde dus af om op zonne-energie over te gaan, tenzij je het alleen voor de lol deed. Mede als gevolg daarvan is zonne-energie bij ons in het dorp niet echt van de grond gekomen. slechts een enkel huis heeft wat panelen liggen. Bij nieuwe bouwprojecten is het tot op heden nooit standaard aanwezig geweest.
Niet alleen was de kwaliteit van de panelen volgens hem onder de maat, maar ook in de manier waarop de omvormers aangesloten werden zat naar zijn mening een fundamentele fout.
Ze werden alle panelen aan één omvormer aangesloten. Als dan één paneel deels in de schaduw kwam, dan leverden alle panelen minder op.
Nu zijn de omvormers per stuk goedkoper en kleiner geworden zodat je er per één per één of twee panelen kan inzetten. Zou een stukje paneel in de schaduw komen, dan gaan hooguit twee panelen minder rendement opleveren.
Het zal de energie opbrengst en dus de terugverdientijd enorm ten goede komen.
Wat echter het rendement op ingezet vermogen enorm ten goede komt, is het feit dat de panelen nu eindelijk een lagere aankoopprijs beginnen te krijgen. De prijsdalingen in China en op de wereldmarkt beginnen eindelijk ook naar de eindgebruiker in Europa door te sijpelen.
Te lang heeft de sector de prijsdalingen niet doorberekend. Nu echter de vraag naar panelen vrijwel stil is komen te vallen, is men eindelijk bereid gebleken het voordeel ook richting de consument door te berekenen. Ineens zijn nu terugverdientijden van 7 tot 10 jaar mogelijk!
Wat er nu echter ook kan, is dat goedgekeurde panelen ook bij een verzekeraar verzekerd kunnen worden. Zou dus een paneel het binnen 20 jaar begeven, dan komt de verzekering goed van pas. Of de fabrikant dan nog bestaat boeit niet, de verzekeraar is belangrijk. Die moet dan nog bestaan.
Verzekeraars zijn gelukkig, ondanks alle schandalen, een zekerder partij gebleken dan fabrikanten van zonnepanelen. De vraaguitval in de sector zal nog heel wat bedrijven de kop gaan kosten.

Deze prachtige verzekeringsmogelijkheid heeft echter ook een schaduwkant… Ik waarschuw maar vast.
Panelen die niet door de strenge keuring van de verzekeraar heen komen, worden tegen nog lagere prijzen in de markt aangeboden.
Goedkoop kan dan echter wel eens duurkoop blijken te zijn.
Heb je echter geluk, dan heb je niet alleen een goed paneel, maar ook een terugverdientijd die bijna onwaarschijnlijk te noemen is… Heb je pech, dan ga je de investering in dit afgekeurde paneel nooit terugverdienen. Afgekeurde panelen weggooien hebben ze in China nooit van gehoord. Die afgekeurde panelen gaan gewoon via de achterdeur nog de markt op. Wat dat betreft is het Wilde Westen nu in China te vinden.

www.energiestart.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *