LADEN

Typ om te zoeken

Windmolen voor en nadelen

Laatste Nieuws

Windmolen voor en nadelen

Ik ben deel-eigenaar van een aantal windmolens her en der in Nederland. Daarmee ben ik dus in feite mijn eigen energie aan het opwekken. Dat is mooi, maar ondanks dat ik mijn eigen energie duurzaam opwek, moet ik wel de volle belasting betalen. De windmolens staan immers niet op mijn eigen land.

Bij mijn zonne-energie panelen liggen de panelen op eigen dak. Ik kan dus al voor de meter het verbruik in mindering brengen en betaal over mijn eigen opgewekte zonne-energie geen belastingen. Dat is dus snel terugverdienen. Immers betaal ik al snel 23 cent per kWu.
Bij de windenergie ontvang ik slechts 6,6 cent per kWu. De rest van de 23 cent is immers belasting en kosten!
U leest het goed. 23 cent kost een kWu en ruim 17 cent dus 66+% daarvan is belastingen en kosten. Kosten zoals vastrecht reken ik dan niet eens mee. Ook dat is snel 26 euro per maand.
Wat ik niet begrijp is dat we met z’n allen geen stennis daarover maken. Dat is toch te gek voor woorden?
Je zou, als je de kans hebt, zelf 100% van je energie kunnen gaan opwekken. Ik heb daar al naar gekeken. De accu’s die nodig zijn om dit mogelijk te maken zijn echter nu nog snel te duur om het rendabel te krijgen… Maar dat kan veranderen. Wat je wilt hebben, is de zekerheid dat je ook in tijden van windstilte en geen zon, toch genoeg energie opwekt om ‘los’ te komen van het elektriciteitsnetwerk.
Voor mij is dat toch een na te streven doel.
Ik heb daarbij twee uitdagingen die er uit springen. Eén is de enorme hoeveelheid energie die ik in huis en in kantoor nodig heb. En de tweede uitdaging is het op kunnen slaan EN rendabel houden van energie als ik te veel opwek.
Ik realiseer me daarbij dat ik hoogst waarschijnlijk ook zal moeten gaan richting een warmtewisselaar in de bodem. Immers zou daarmee de verwarming van het huis al los kunnen komen van de gasaansluiting. Daar wil ik namelijk ook vanaf. Ik wil alleen nog maar elektriciteit en geen gas meer. Dat heeft niets te maken met Rusland, maar alles met de enorme kosten van vastrecht en belastingen die ik nu feitelijk dubbel heb omdat ik zowel gas als elektra afneem. Dat moet efficiënter.
Of ik dus op termijn mijn nu niet zo effiënte windmolendelen aanhou, dat moet ik nog bezien. Het mooist zou het zijn als er een fiscale regeling zou komen waarbij ik wel de kosten, maar veel minder belastingen zou moeten betalen over deze in feite elders ‘eigen’ opgewekte energie.
Ook ben ik al gaan kijken naar het zelf opwekken van gas uit bijvoorbeeld bio afval. Het is mogelijk, maar de hoeveelheid gas is eigenlijk vrij laag. Daar kan je net mee koken, maar dan moet je niet te veel pannen tegelijk gebruiken. Dat onderdeel van zelf op te wekken energie is dus wat minder op de voorgrond komen te staan.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *