LADEN

Typ om te zoeken

Wat zakt eerst, de dollar of de euro?

Laatste Nieuws

Wat zakt eerst, de dollar of de euro?

We realiseren ons allemaal dat het onbeheerst bijdrukken van dollars niet goed kan gaan en uiteindelijk een enorme inflatie moet gaan ontketenen. Echter, wat we ons ook moeten realiseren, is dat die dollar die steeds minder waard wordt, moet concurreren met een euro die als munt van vele landen te maken heeft met zwakke en nog zwakkere landen… Kijk bijvoorbeeld eens naar een land als Spanje, dat tot aan het invoeren van de euro altijd wel een oplossing had voor de steeds weer opnieuw opstekende crisis. Wat ze deden was iedere keer de peseta devalueren. Een trucje dat in het verleden vrijwel alle Europese landen onder grofweg de lijn Vlissingen- Venlo keer op keer toepasten…
Dat trucje kan nu niet meer en daarom zal heel de euro moeten devalueren, willen vooral landen als Spanje, Portugal, Italië en Griekenland deze crisis nog een beetje overleven. Wat we dus wel moeten gaan zien, is een strijd tussen de dollar en de euro wie er het snelst minder waard gaat worden.
De koers tussen dollar en euro zal de aankomende tijd misschien niet zo heel veel gaan veranderen. De koers tussen deze munten en  andere munten echter wel… Maar die anderen landen van wie die munten zijn, zijn ook niet gek. Die zien de problemen van Amerika en Europa ook. Die landen hebben ook hun eigen problemen… Ook andere landen, zoals Rusland, Brazilië, Mexico, Canada, Australië etc zullen niet graag zien dat hun munt ineens heel duur gaat worden. De trend is dus wel duidelijk en dat is een wedstrijd om wie het snelst de eigen munt kan devalueren om op die manier een concurrentievoordeel te halen.
We kunnen achteraf nooit zeggen dat we hyperinflatie niet zagen aankomen. De signalen ervoor zijn legio. Dit wil niet zeggen dat het er ook direct van komt, maar de kans op hyperinflatie is lang niet zo groot geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *