LADEN

Typ om te zoeken

Wat heeft Rai Rajaratnam misdaan?

Laatste Nieuws

Wat heeft Rai Rajaratnam misdaan?

Raj is de oprichter van Galleon Group een hedge fund management firma uit New York. Hij werd in 2009 opgepakt en beschuldigd van insider trading. Hij was ondertussen in 2009 de op 235 na rijkste in Amerika wonende persoon. Hij was de rijkste Srilankaan ter wereld.
Is Raj een opgeofferd slachtoffer en eigenlijk helemaal niet schuldig aan waar hij van beschuldigd wordt? Als we zijn advocaat mogen geloven, heeft deze man nog nooit een vlieg kwaad gedaan.
De rechter heeft hem deze week echter veroordeeld op alle 14 verschillende beschuldigingen.

Welke beschuldigingen praten we dan over?

– Beurshandelfraude in combinatie en samenwerking met Goldman Sachs of topmanagers van het bedrijf(wat een verrassing dat we dit bedrijf ook hier weer tegenkomen), idem bij Clearwire, Alheros, Marvell, Xilinx. In de periode 2005 tot 2009 verkreeg of verstrekte Raj insider informatie over in ieder geval negen bedrijven.

In de periode 2009 tot juli 2007 verdiende Raj 14 miljoen dollar vanuit verkregen insider informatie. Betrokken bedrijven, Polycom, Hilton, Google.

In de periode 2007 tot 2009 verdiende Raj drie miljoen vanuit insider informatie over Intel en Clearwire.

De lijst gaat verder en verder. Ook de lijst met mededaders wordt groter en groter. In totaal zijn er nu 47 traders en functionarissen aangeklaagd. 35 daarvan hebben nu een veroordeling te pakken. Gezien de posities van de daders is mij wel duidelijk dat het bedrog volkomen ingebakken zit bij bedrijven als Goldman Sachs. In feite is het ingebakken in Wallstreet. De daders zien het niet eens als iets dat fout of illegaal is. Ze zijn op zoek naar nieuwtjes en werkelijk alles wordt gebruikt om die nieuwtjes maar als eerste te horen om er vervolgens op te kunnen handelen, of ze voor geld door te verkopen.

Er bestaat voor die mensen simpelweg geen voorkennis.

Alle kennis die ze verkrijgen is kennis die ze in hun ogen op de beurs mogen gebruiken. Dat Raj dus tegen zijn veroordeling in beroep gaat is geen verrassing. Hij is er oprecht van overtuigd dat hij nog nooit iets verkeerd heeft gedaan. Voor de insiders van Wallstreet is het ook allemaal veel te makkelijk.
Goldman Sachs is zo groot en machtig dat haar handelingen altijd marktverstorend werken. Met de bedragen die er dan te verdienen zijn, is het niet zo gek dat men massaal het risico wel neemt. De pakkans is 1 op 1.000.000. De snelle winsten zijn miljoenen groot.

Bij Goldman Sachs worden de kantoren tegenwoordig iedere dag nagezocht op microfoons van de FBI. Ze weten donders goed wat ze doen bij Goldman Sachs en ze hebben gewoon al jaren geleden besloten om lak aan de wet te hebben.

Raj werd gepakt omdat hij wel erg trots was op zijn ‘kennis’. Zijn ego is hem fataal geworden.
Hij werd jarenlang gevolgd en heel wat gesprekken die hij voerde staan op band. Hij kan wel in beroep gaan, maar de bewijzen zijn overdonderend.

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *