LADEN

Typ om te zoeken

Twee Amerika’s

Laatste Nieuws

Twee Amerika’s

Misschien is dat nog wel optimistisch gesteld, misschien zijn er nog wel veel meer Amerika’s.


Voor ons zijn de twee belangrijkste Amerika’s de echte Amerikaanse economie en de schone schijn die Wall Street ons dagelijks voorschotelt. Wall Street dat slechts kapitaal heen en weer schuift en terwijl ze dat doet, enorme happen uit die kapitaalstromen neemt om zelf te houden.
Dat Wall Street heeft niets te maken met de rest van Amerika, waar geld net zo schaars is als bij ons. Wij hebben voedselbanken, Amerika heeft ze ook.
Voor Wall Street bankiers en handelaren is er geen recessie. Ze zien dagelijks honderden miljarden voorbij komen en ze nemen daar dagelijks hun procentje van mee. Vanuit de enorme hoeveelheden geld die langskomen vinden de bankiers en hedge fund managers het heel gewoon dat ze miljoenen, tientallen miljoenen tot in enkele gevallen zelfs meer dan een miljard per jaar mee naar huis mogen nemen.

 

Hun werk is niet moeilijker dan ander werk, maar het grote verschil is het volume dat via hun computermodel verwerkt wordt. Hun excuus voor de extreem hoge vergoedingen is slechts het feit dat de bedragen waarmee ze mogen werken enorm zijn.

De rest van Amerika heeft die weelde niet. De groentenman, de IT deskundige, de arts ze komen in veel geveallen als Amerikaanse ondernemer niets tekort, maar in de meeste gevallen is hun loon niet excessief. De Amerikaanse loonslaaf die is het slechtste af. Er zit namelijk in China of in India vaak wel iemand die het goedkoper wil doen. Straffer nog, in gevangenissen zitten nu al mensen die goedkoper werken. Gevangenen kunnen namelijk ook helpdesk werk doen en mogen dat soms ook. Het kan dus voorkomen dat je als helpdesk medewerker om welke reden dan ook in de gevangenis komt en dan tegen een tiende van het normale loon hetzelfde werk mag doen. Als dat niet funest voor de arbeidsmarkt is!

Er zijn in meerdere opzichten twee Amerika’s. Het Amerika van de republikein ziet er totaal anders uit dan het Amerika van de democraat. Ze lezen andere kranten, kijken andere tv zenders en zitten bij andere clubs. De verzuiling in Amerika is enorm. Het is één van de problemen waar Amerika steeds meer mee te maken krijgt. Wat dacht u bijvoorbeeld ook van de splitsing tussen de have’s and the have not’s? Ook die tegenstelling wordt alleen maar groter.

Het is slecht voor Amerika, omdat deze sociale ongelijkheid op steeds meer vlakken tot sociale spanningen gaat leiden. De onrust en rellen zoals we die nu in Arabische landen, Uganda, Griekenland en Kosovo zien, die gaat er ook in Amerika komen. Dat duurt geen jaren meer. Het enige dat we mogen hopen, is dat de Amerikaanse overheid minder geweld gaat gebruiken. Beter zou het zijn als ze wat aan die tegenstellingen zouden doen voor het mis gaat, maar die tendens is hoe dan ook onzichtbaar.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *