LADEN

Typ om te zoeken

Wat als pensioenfondsen…

Laatste Nieuws

Wat als pensioenfondsen…

Vorig jaar was één van de beste beleggingen een belegging in puur goud. Een belegging die in betere tijden iedere weldenkende centrale bank ook doet. Helaas gaat naar verloop van tijd zo’n centrale bank de fout maken dat ze denken dat ze het goudsysteem kunnen ‘aanpassen’ door meer geld uit te geven dan dat ze onderliggend aan goud hebben, tot ze het overdrijven in die vorm dat ze helemaal geen goud als onderpand aanhouden. Pensioenfondsen werkten eigenlijk ook wel een beetje op die manier. Gaandeweg de jaren zijn die steeds agressiever gaan beleggen.
Tot ze in 2008 volledig onderuit gingen. Uw pensioen is al grotendeels weg… Ze geven het nog niet toe, maar ik zeg u, uw pensioen kunt u gedag fluiten, ze is nu al voor 50% opgegaan in zeer riskante beleggingen in producten die de beheerders zelf ook niet begrepen.
Uw pensioenfonds had ook geen beleggingen in puur goud meer. Dat was ouderwets. Neen, uw pensioenfonds had beleggingen in producten die steevast met afkortingen komen. Ik ga ze hier niet allemaal noemen, maar Het was net zo giftig als DDT in de jaren vijftig.
Pensioenfondsen gaan nu echter ook inzien dat een deel van het vermogen zo snel mogelijk omzetten in echt goud misschien zo’n gek idee nog niet is.
Kunt u zich indenken wanneer er een speler in die markt komt en daar een miljard euro aan goud komt kopen…
Het is een kwestie van weken tot de eerste gaat komen. Te lang keken de deskundigen van de pensioenfondsen naar de goud performance van de laatste dertig jaar tot 2002. Te laat zagen ze in dat er in de markt iets fundamenteels veranderde. Hoewel te laat? Natuurlijk ze misten de stijging van 250 naar 900, maar wie maalt daarom als we straks op 2000 of hoger staan? Ook pensioenfondsen zien in dat ze een deel van hun vermogen terug kunnen verdienen als ze op tijd alsnog in goud stappen.
Uiteindelijk zal de wereld wel weer eens voor goud als basis voor de munt kunnen kiezen. Daarmee voorkom je geen recessies, maar je voorkomt wel, bij handhaving van een strikte set regels waaraan iedereen zich moet houden, veel gesjoemel van bankiers die alleen maar voor eigen gewin gaan. Je voorkomt daarmee ook regeringen die hun falende beleid maskeren achter devaluerende munten. De goudstandaard, er is in dertig jaar niet zo’n grote kans op geweest.
Als pensioenfondsen gaan inzien dat een goudbelegging in deze tijd wel eens heel waardevast kan zijn, dan kunnen we unieke tijden in goud gaan beleven. Waarom zouden ze dan niet inzien? Ik ben er wel uit, wat mij betreft is het slechts een kwestie van tijd dat goud naar 2000 dollar per ounce gaat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *