LADEN

Typ om te zoeken

Waarom is Bernanke te laat?

Laatste Nieuws

Waarom is Bernanke te laat?

Ben Bernanke haalde de Amerikaanse beleningsrente recent terug van ruim 5% naar nu 3%. Hij is er alleen te laat mee. Immers was al een jaar geleden duidelijk dat huizeneigenaren in de problemen zouden komen door de toenmalige zwakte in de huizenmarkt. Die enorme golf aan hypotheken waarop flinke rentes moesten worden betaald door mensen die in feite hun hypotheek alleen konden opbrengen als de huizenprijzen zouden stijgen was in de statistieken duidelijk zichtbaar.
De FED heeft gewacht tot het zover was en zelfs toen bleef ze wachten. De eerste steen van het dominospel viel om en sinds dat moment is de FED aan het proberen de vallende stenen weer in te halen.
Na de huizenmarkt viel subprime en na subprime vielen de structured products en vervolgens viel het onderlinge vertrouwen van de banken. Nu zien we banken en verzekeraars ook afwaarderen op goede leningen en zien we dat banken snel financieel klem komen te zitten. De banken werken met een financiële hefboom, waarbij ze slechts 10 tot 30% eigen vermogen hebben. Ga je dus miljarden afschrijven, dan moeten die afgewaardeerde bezittingen snel met nieuw geld worden aangevuld, anders valt heel de bank om. In één jaar tijd is daarmee de verplaatsing van de rijkdom in de wereld zo veel sneller dan verwacht gegaan. Het gaat nu zo snel, dat de geprognotiseerde overname van de economische eerste plek, nu nog in handen van Amerika. Door de nu ontstane problemen letterlijk tientallen jaren sneller lijken te komen. In plaats van een periode van 40 jaar, zou met de huidige snelheid China al binnen 15 tot 20 jaar de nummer één van de wereld zijn. President Bush lijkt daarmee de Nero van de moderne wereld te worden. De man die zijn eigen rijk in brand stak en daarmee zo uitholde dat het meer op een dodo dan op een adelaar leek.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *