LADEN

Typ om te zoeken

Voedsel(on)zekerheid in Zuid Afrika

Laatste Nieuws

Voedsel(on)zekerheid in Zuid Afrika

Een Zuid Afrikaanse minister zei recent iets waar ik me ook zorgen om maak. Volgens zijn visie zijn Zuid Afrikaanse inwoners veel te afhankelijk geworden van supermarkten als het gaat om voedsel.
Niemand weet nog waar groentesoep groeit en aan welke boom bloemkolen groeien.
Daarbij is het zo dat het voedsel van over heel de wereld komt en aldus lokale producenten hun markt steeds kleiner zien worden. Niet omdat men hetzelfde eten goedkoper van ver haalt, maar omdat men steeds exotischer gaat eten en lokaal voedsel als te gewoontjes gaat zien.
In Zuid Afrika is landelijk bezien genoeg voedsel aanwezig. De hang naar duurdere import maakt echter dat lang niet iedereen zich het voedsel kan veroorloven. Dat wordt alleen maar erger als de prijzen stijgen.
Er is dus genoeg te eten, alleen niet iedereen is in staat het te betalen. Als gevolg daarvan ontstaat er honger en onvrede in het land.
Ook in Zuid Afrika bestaan er voedselbanken. De armen besteden een veel te groot deel van hun inkomen aan basisvoedsel. Zo blijft er voor hen te weinig over voor dingen die het leven leuk en dragelijk maken.
Mocht er door duurdere olie, een slechte oogst of een oorlog een verstoring van de wereldwijze distributie komen, dan kan het snel verkeerd gaan, terwijl in potentie Zuid Afrika in staat is de hele bevolking te voeden.
Het verhaal is in Nederland en België niet veel anders.
Ook wij kopen vrijwel nooit meer lokaal geproduceerd voedsel, want wat wordt er serieus nog lokaal voor de lokale markt geproduceerd? Wij produceren komkommers en tomaten voor de rest van Europa, terwijl we aparte tomatensoorten en auberzines vanuit Zuid Europa aan laten rukken. Eigenlijk is het te gek voor woorden en we zouden onze lokale economie veel sterker maken als we veel meer lokale producten zouden gebruiken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *