LADEN

Typ om te zoeken

Advizeur

Laatste Nieuws

Advizeur

Ik weet, dat schrijf je normaal niet met een z. Het is een woordgrapje.
In meerdere opzichten kunnen adviseurs namelijk zeuren worden.
Ze kunnen dat worden omdat ze omzet willen draaien en je dus steeds maar weer lastigvallen omdat ze je willen bewegen tot handelen.
Het kan ook op een andere manier een zeur worden.
Vorige week werd ik benaderd door iemand die een beleggingsadviseur in de hand had genomen.
Dat was op een drama uitgelopen. De adviseur bleek dat slechts in eigen dromen te zijn en had van portefeuille beheer, risico-analyse etc. totaal geen kaas gegeten.
In vrij korte tijd werd de belegger geknipt en geschoren.
Tonnen heeft dat gekost.
Gezien de extreem risicovolle posities die met de gehele portefeuille werden ingenomen is de kans ook niet zo heel groot dat al die aandelen nog gaan herstellen. Start-ups in grondstoffen lopen lang niet allemaal goed af. Maar al te vaak vallen de bedrijven om door gebrek aan cash, of tegenvallende resultaten. Een ander probleem is vaak de verwatering van de aandelen. Iedere zoveel maanden komen ze met goed nieuws en tegelijk met de mededeling dat er weer miljoenen aandelen zijn uitgebracht. Daar sta je dan met je 1000 aandelen tegen een koers die onder de dollar staat, terwijl je zelf nog boven de 10 dollar per aandeel betaalde.

Waarom dit artikel?

– Ik wil u waarschuwen. Zeker als u zelf ook van lekker wat risico houdt, doe het niet. Ik heb zelf dezelfde fouten gemaakt en mijn vermogen meerdere keren in mijn beleggersloopbaan op het spel gezet voor in feite gokposities. Pas toen ik me zelf de discipline oplegde het nemen van risico beperkt te houden tot een klein deel van mijn portefeuille ging het beter. Recent nog ben ik er fors op achteruit gegaan toen bleek dat mijn Chinese aandelen die spotgoedkoop waren toch nog 90% konden dalen! Toen ik die posities kocht, hadden ze K/W verhoudingen van onder de 5 en ze hadden veelal een positieve cash flow. Ik dacht dat dit wel een bodem kon leggen, ik had het mis.
Ik had me beperkt tot een deel van mijn portefeuille, dus het totale verlies op de portefeuille valt mee, maar die posities zijn een drama. Dat gaat nog jaren duren voor ik mijn geld weer terug zie.

Mijn advies aan u is, minder risico en beheer het geld zo veel mogelijk zelf. Het volgen van adviezen is niet zo’n probleem, als u zelf maar het totale risico in de gaten houdt. Minder risico is beter. Een paar posities in hoogrisico aandelen is overigens wél leuk. Belangrijk is dat u het houdt bij een paar procent van uw portefeuille!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *