LADEN

Typ om te zoeken

Vermogensbeheerders moeten verdienmodel aanpassen

Laatste Nieuws

Vermogensbeheerders moeten verdienmodel aanpassen

Het lijkt haast wel alsof de AFM tegen geld verdienen is. Heel de financiële sector moet op de schop, omdat de AFM overal oneerlijke vormen van geld verdienen ziet.
De vraag is of het altijd wel zo oneerlijk is.
Zo krijgen vermogensbeheerders een retourprovisie op transacties die ze voor klanten doen.
Hoe meer transacties, des te hoger de provisie. Als je het zo ziet, dan is dat oneerlijk. Het is echter maar een deel van het verhaal.

Immers, hoe hoger de kosten, des te lager het rendement dat de vermogensbeheerder aan de klant kan melden. Ik kan me zo indenken dat een slecht rendement ook weer klanten wegjaagt. Een vermogensbeheerder die dus enorm hoge kosten en geen rendement heeft, heeft snel ook geen klanten meer.
Waar maakt de AFM zich dan druk om? We zijn toch in naam een kapitalistisch land? Laat de markt het dan oplossen!

De AFM wil het nu oplossen door deze vorm van inkomen te verbieden. Overigens een vorm waar ik nooit aan heb kunnen verdienen, want ik ben geen vermogensbeheerder. Ik preek dus niet voor eigen parochie.

Als Vermogensbeheerders via deze weg hun inkomen niet meer mogen verdienen, dan verzinnen ze wel andere wegen, want uiteindelijk willen ze minstens hetzelfde verdienen. Ze moeten, in tegenstelling tot de AFM, immers commercieel werken. De AFM heeft het zelf makkelijk. Die verklaart gewoon een bepaalde sector vergunningplichtig waarna de deelnemers in die sector verplicht worden jaarlijks een enorm bedrag aan de AFM over te maken. De financiële sector heeft geen keuze in een goedkopere toezichthouder.

De AFM grijpt steeds meer in in het economische model. We wonen echter niet in de socialistische heilstaat waar de AFM ons in lijkt te willen brengen.
Ik voorzie dat het voor consumenten in de toekomst nog weer moeilijker zal worden om met kleine vermogens vermogenbeheerders te kunnen vinden. Meer beleggers die het zelf maar moeten uitzoeken is voor mijn bedrijf weer een goede zaak, maar ondanks dat ben ik niet blij met het gehannes van de AFM in de vrije markt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *