LADEN

Typ om te zoeken

Vandaag de December optie-expiratie

Laatste Nieuws

Vandaag de December optie-expiratie

In de tijd dat er in feite alleen opties en futures als derivaten waren, was de optie-expiratie een groot festijn en bijzonder belangrijk. Lang geleden, ergens eind jaren negentig, toen de optiebeurs nog EOE was, mocht ik die laatste optie-expiratiedag van het jaar op de beursvloer doorbrengen. Het was nog de oude tijd, met veel schreeuwende mannen en een enkele vrouwelijke handelaar op de beursvloer. Met name de op de vloer werkende vrouwen vielen toen op. Ze zagen er veelal prachtig en zeer verzorgt uit, maar wat hadden ze een haar op de tanden! Stuk voor stuk konden ze die schreeuwende egotrippende mannen echter wel aan. Ik vraag me af wat dat soort vrouwen tegenwoordig voor baan heeft.
Op die dag werd ook de bonus van het jaar bekend gemaakt en in die tijd maakten de hoekmanbedrijven nog in feite iedere dag winst. Bonussen van 100% tot 200% van het jaarloon waren daarom standaard.
Tegenwoordig is dat alles niet meer. De handel vindt nu niet meer op de beursvloer plaats. De handel verplaatste zich naar kantoortjes her en der in en rond Amsterdam. Soms is zo’n kantoor niet meer dan een zolderruimte op een mooi adres. Het klinkt in dat geval veel mooier dan het is. De Porsche staat verderop in de parkeergarage, of staat thuis omdat het pand toch amper bereikbaar is.
De handelaar is veel meer een computernerd geworden die in een kantoortje tussen advocatenkantoren, notarissen en makelaarskantoren moet werken. Het enige verschil met de medewerkers bij de buren is het feit dat het vaste loon van de handelaar vaak niet zo hoog is. De handelaar moet het vaak nog altijd vooral van de bonus hebben. De dagen zijn lang, de werkdruk hoog. Geen baan om naar te verlangen als je ook nog een beetje wilt leven. Niet voor niets dat veel van deze mensen op hun 35e afgebrand zijn.
Oh ja, en de aandelenbeurs… Ja, de beurs werd vroeger door de optiebeurs gestuurd. Vooral op expiratiedag. Nu nog soms. Zo’n dag als vandaag kan zo’n ‘soms’ zijn. Wie weet gaan we vanmiddag snoeihard onderuit. Op zo’n dag als vandaag zou zoiets kunnen gebeuren. Alleen vroeger was de kans erop wat groter.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *