LADEN

Typ om te zoeken

Twist and shout

Laatste Nieuws

Twist and shout

De FED heeft gisteren bekend gemaakt dat ze in een operatie die ze “Twist” noemt, lange termijn staatsobligaties zal kopen en korte termijn staatsobligaties zal verkopen. Hiermee hopen ze de economie te ondersteunen.
Wat zijn hier de gevolgen van?

– Eén gevolg is het feit dat de staat voorlopig niet bang hoeft te zijn de schulden terug te moeten betalen. Immers lopen de obligaties nog wel even. De grootste druk vanuit officiële stukken die terugbetaald moeten worden is er dus af, zonder dat officieel duidelijk is geworden dat Amerika het geld niet meer heeft om haar schulden netjes terug te betalen.

– Het gaat om ongeveer 2,5 miljard dollar per dag. Veel geld voor ons, maar voor een land als Amerika is het tegenwoordig niet schokkend meer. Ik vraag me dus af of het echt voldoende is. In feite is dit QE2,5. Het is namelijk een bedrag dat uitkomt op ongeveer de helft van QE2.

– De FED gaat daarbij ook haar omvangrijke hypotheekportefeuille actief inzetten. De aflossingen op die hypotheken zullen worden ingezet om hypotheekobligaties op te kopen. Tot op heden kocht de FED staatsobligaties van die gelden. De FED doet deze stap op de hypotheekrente te drukken, zodat consumenten makkelijker geld kunnen lenen om huizen te kopen. De FED ziet duidelijk een sleutel naar de oplossing van de crisis in de huizenmarkt. Daar ben ik het deels mee eens. Ik vrees echter dat de echte oplossing zit in het terug halen van de industriële werkgelegenheid uit China.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *