LADEN

Typ om te zoeken

Triest rapport duurzame energie

Laatste Nieuws

Triest rapport duurzame energie

Het Nederlandse kabinet heeft de mond vol van duurzame energie, maar zoals vaker bij politici gaat het er om wat ze uiteindelijk doen. Dat ze makkelijk kunnen praten weten we namelijk wel.
Neem nu het kabinets windenergie doel voor 2008. Er moest afgelopen jaar 500MW aan windenergie capaciteit in Nederland bij komen.
Wat is er gerealiseerd? – Ondanks de bezoeken van Al Gore, ondanks de prachtige plannen van windparken in de Noordzee etc etc werd slechts een beschamende 100MW daadwerkelijk gerealiseerd.
Slechts 20% van de gestelde doelen werd gehaald! Als je zo slecht scoort, zou dat dan geen consequenties moeten hebben?
Dacht u echter dat er iemand hierover politiek aangesproken zou worden? Neen, er zijn zover mij bekend, zelfs geen kamervragen over dit trieste feit gekomen.
De enige kamervragen die er kwamen, waren tegen windenergie gericht. Zo was er een motie van Graus (PVV) op 17 november 2008 die ging over het stopzetten van subsidie voor windenergieprojecten. (voor wie Graus niet kent, hij is het kamerlid die regelmatig rekeningen niet wenst te betalen. Dat juist hij de aan de markt beloofde subsidies dus tussentijds wil afschaffen is geen verrassing. Hij komt zijn afspraken zelf namelijk zonder de rechter in te laten grijpen ook niet na.)
Het is echter duidelijk, het kabinet speelt mooi weer in Europa, maar de brede Nederlandse politiek is overwegend tegen duurzame energie. Het is namelijk populairder en veel makkelijker om ‘tegen’ te zijn. Immers is er op iedere vorm van duurzame energie in Nederland wel een schreeuwende actiegroep van links of rechts te vinden die alle voordelen van de duurzaam opgewekte energie weet te overschreeuwen. Mijn schreeuwt over jeukjes, terwijl de patient al bijna op sterven ligt. De patient is de gehele samenleving die er over enkele jaren gaat achterkomen dat energie schrikbarend duur gaat worden. Politici zouden visie moeten tonen en uitspraken, maar laten liever lekker makkelijk hun oor hangen naar de de schreeuwers. Lekker veilig, want je moet wel denken aan je herkiesbaarheid.  Ze hopen stemmen te winnen door populair te doen en in de Twede Kamer ‘lastige’ negatieve vragen over duurzame energie te stellen. Nederland loopt achter op het gebied van duurzame energie. Ondertussen is deze groeisector in Duitsland een enorme en bloeiende industrie geworden. In Nederland hebben we in dezelfde periode amper banen in deze sector kunnen creëren. Een enorme gemiste kans.
We missen in Nederland namelijk vooral visie en durf bij politici. We kunnen namelijk wel de schuld bij ondernemers leggen, want die moeten het uiteindelijk natuurlijk wel doen, maar als je nergens toestemming voor krijgt omdat politici bang zijn niet herkozen te worden, dan kom je als ondernemer ook nergens.
Om het maar eens zonder blad voor de mond te stellen: we zijn een land van verwende azijnpissers geworden die elke vorm van vernieuwing of verandering schuwen.

Duurzame energie is niet langer het paradepaardje van links. Politiek links heeft het nu namelijk zwaar met dit dossier. In principe zijn ze voor duurzame energie, maar doordat ze zich niet willen vervreemden van hun achterban, zijn ze nu echt alleen nog voor toepassing op die punten waar er nog amper bezwaar te verwachten is. Zo is Tweede Kamerlid Vendrik van Groen Links al jaren voorvechter van windparken op zee. Of dat zo blijft, nu er een actiegroep gekomen is die het opneemt voor zeedieren die mogelijk last van de trillingen en het geluid van de windmolens op zee hebben, moet maar blijken. Je kan toch amper zulke onzin verzinnen, maar echt, zo’n actiegroep is er ook ondertussen al.

Politiek rechts zou voor duurzame energie moeten zijn omdat het ook duurzame banen in een langdurig groeiende sector kan creëren. Dat besef is bij politiek rechts nog niet echt doorgedrongen. Dit vooral vanwege het dogma dat politiek rechts tegen duurzaam moet zijn. Men loopt liever nog altijd aan de hand van de rijke oliesectorlobby.
Rechtse politici zijn rechts vanuit hun loopbaan, niet omdat ze ondernemend en voor een vrije markt zouden zijn. Het zijn simpelweg politici die een kans zagen als politicus in een rechtse partij. Sommigen probeerden het eerst links en toen daar teveel concurrentie bleek, schoven ze naar rechts. Puur opportunisme.
Eigenlijk zou door het gebrek aan visie binnen politiek links juist politiek rechts de boskabouters volledig in hun hemd moeten zetten met ambitieuze plannen die Nederland duurzaam op de kaart zetten. Die kans is er nu, maar of dat door de dikke schedels van de rechtse politici door wil dringen?

Het is niet alleen politiek links en het is niet alleen politiek rechts dat het laat afweten. Het is heel de politiek die zich kapot moet schamen over de gezamenlijk behaalde resultaten. Dit is puur onvermogen en gebrek aan visie. Feitelijk is het schandelijk dat ons land in handen is gegeven van incompetente opportunisten. We hebben ze echter zelf gekozen… Sommigen zijn nog populair ook.

www.energiestart.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *