LADEN

Typ om te zoeken

Europa en Amerika zijn failliet

Laatste Nieuws

Europa en Amerika zijn failliet

Het mag alleen niet hardop gezegd worden. Niet alleen de banken hebben niets meer. Ook verzekeraars en pensioenfondsen moeten boekhoudkundige trucs uithalen om niet failliet verklaard te worden. Veel van de exotische producten zijn nu feitelijk niets meer waard, maar in de boeken staan ze nog voor 30% tot soms wel 90% van de oorspronkelijke waarde.
Als de producten echter NU verkocht moeten worden, dan zijn ze letterlijk NIETS waard.
Nu is dat niet helemaal zuiver. Immers, als je alles NU moet verkopen en iedereen moet dat doen, dan is alles niets meer waard.
Het feit is echter nu wel, dat zelfs een enkele verkopende speler nu moet constateren dat de exotische producten niets meer waard zijn.
Er is simpelweg niemand die ze nog wil kopen.
De enorme verplichtingen die vanuit de hefboom van veel van die producten is aangegaan is teveel om te kunnen dragen. Bedrijven vragen die verplichtingen niet op, omdat ze weten dat ze vervolgens zelf dan ook moeten leveren. De keizer heeft echter al lang geen kleren meer aan.
Kortom, technisch zijn we gewoon failliet, want als we wel onderling de verplichtingen zouden laten nakomen, dan zouden bedrijven die we nu nog als ‘gezond’ zien, wel eens ook failliet kunnen zijn. Heel het bestel is vergiftigd met onderlinge verplichtingen die vooral door her en der nu waardeloze producten, tot een dominodag van ongekende proporties kan leiden. 
Wat we nu doen, is het enig haalbare. We doen namelijk allemaal alsof er niets aan de hand is en gaan gewoon door. De dollar gaat niet volledig door haar hoeven en de Euro mag gewoon bestaan. Zolang niemand roept dat de keizer naakt is, is er niets aan de hand. We weten beter, maar wat moeten we anders?
De waarheid onder ogen zien er alles in elkaar laten storten houdt in dat we alles verliezen. Het zou zelfs heel de samenleving kunnen ontwrichten en heel de wereld 50 tot 100 jaar in de ontwikkeling terug kunnen zetten. Zo erg is het alternatief.
Nu de Icesave spaarders hun geld terug hebben, denken ze mogelijk dat ze rijk zijn, maar als u één van de gelukkigen bent, u heeft uw euro’s terug, maar wat zijn het voor Euro’s? Hoeveel euro’s zijn er ondertussen? Hoeveel euro’s zijn er over een jaar? U heeft uw euro’s terug, maar hou in de gaten, mocht ineens iemand roepen dat de keizer naakt is, dan zijn die euro’s ineens ook veel minder tot misschien wel weer niets meer waard.
Gisteren keek ik nog even in mijn Duitse munten verzameling. In 1923 waren er muntjes van 200 en 300 Deutschmark. Er was ook een biljet van 50 miljoen. In 1922 werd er nog een muntje van 50 cent uitgegeven. In een jaar tijd een compleet andere wereld.
De spaarders van 1922 hadden in 1923 niets meer. Alleen wie in 1992 goud kocht voor de Deutsch Marks, had in 1923 een enorm vermogen. Er was iemand die in 1923 een hotel kocht met één ounce puur goud. De huidige crisis is niet dezelfde als toen. Het wil niet zeggen dat als het ineens wel mis loopt, we niet uiteindelijk wel dezelfde gevolgen zullen zien.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *