LADEN

Typ om te zoeken

Maakt één man het verschil?

Laatste Nieuws

Maakt één man het verschil?

Kan Obama het tij keren en Amerika weer op het rechte pad brengen? – Nu, of hij dat echt kan, dat zullen we moeten afwachten, maar de geschiedenis leert ons dat de visie van één persoon een enorme impact kan maken. Zowel positief als negatief. Alexander de Grote, Napoleon en Julius Caesar maakten het verschil vooral vanuit hun militaire successen. Abraham Lincoln, Winston Churchill maakten het verschil veel meer door hun politieke invloed.
Ook binnen ondernemingen zijn er voorbeelden van ondernemers die een enorme impact hadden. Kijk naar Steve Jobs van Apple. Wat dacht u van Boonstra voor Philips, die pas na zijn pensioen als beurskruimeldiefje door de man viel. Zijn aanstelling als CEO van Philips had een enorme impact.
Zie ook Scheepsbouwer bij KPN. Als lid van het managementteam was hij deel van het team dat KPN naar de verdommenis hielp. Toen hij uiteindelijk zelf CEO werd, toen wist hij wel te doen wat er nodig was. Hij kreeg een vorstelijke beloning, maar het mag worden gezegd, hij was één van de weinigen die deze beloning zou hebben verdiend, was hij niet ook lid van het team geweest dat de puinhoop had gecreëerd.
Dus JA, Obama KAN het verschil maken. OF hij het verschil ook zal maken, dat zal mede aan zijn team en aan de besluiten die hij neemt liggen. Er is voor de huidige economische problemen geen quick fix. De problemen in de vorm van door de economie verweven slechte leningen zijn te groot voor een snelle en pijnloze oplossing. Of Obama dus door de geschiedenis ‘succesvol’ zal worden genoemd, zal afliggen van de hoeveelheid pijn waar we doorheen moeten. Dat is al als hij de juiste besluiten neemt… De meeste experts zijn het op dit moment al niet eens over welke besluiten er moeten vallen. Of we dus achteraf zullen constateren dat door hem de juiste besluiten en alleen maar juiste besluiten genomen zijn, het lijkt mij een vrijwel onmogelijke opgave voor Obama.
Waar ik nu vooral op hoop, is dat hij Amerikanen en anderen genoeg hoop geeft dat ze positief werken naar oplossingen. Dat alleen zou al winst zijn. Ik hoop van harte dat Obama kan waarmaken waar ieder positief mens op hoopt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *