LADEN

Typ om te zoeken

Dow Jones in 2011 op 25.000

Laatste Nieuws

Dow Jones in 2011 op 25.000

Wat is dat nu voor voorspelling? Nu, ik wil deze niet als vaststaand feit hier neerleggen, maar ik wil wel proberen u uit te leggen waarom dit misschien niet zo’n gekke voorspelling is. Ja, ik weet van de zwakke Amerikaanse economie. Ja, ik weet ook van de huidige teruglopende winsten van Amerikaanse ondernemingen.
Waarom dan toch een Dow Jones op 25.000 punten?
De reden is heel simpel en heb ik afgelopen week al eens in de Beursbox Nieuwsbrief kort besproken. Het heeft te maken met de dalende dollar.
De dalende dollar? Ja, de dalende dollar… ondanks dat deze op dit moment juist steeds sterker lijkt te worden. Fundamenteel is er uiteindelijk maar één weg voor de dollar en dat is lager en nog veel lager. We kunnen lang praten over de huidige kracht van de dollar, maar die huidige kracht komt voort uit de puinhoop die nu opgeruimd wordt. Zodra de ergste rommel opgeruimd is, zullen we zien dat de dollar steeds verder weg gaat glijden.
Waarom de Dow Jones dan naar 25.000?
Dat heeft te maken met het feit dat ondernemingen een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Het is te kort door de bocht om Amerikaanse ondernemingen alleen in dollars te waarderen. Als de dollar fors onderuit zou gaan, dan zou dat inhouden dat straks Amerikaanse ondernemingen nog maar één derde waard zijn ten opzichte van buitenlandse concurrenten. Dat gaat niet gebeuren. Stel dat zo’n onderneming ook een beursnotering in Europa heeft, dan kunnen er twee dingen gebeuren.
Het eerste is dat de dollar notering gelijk blijft en dit aandeel heel fors gaat dalen in Europa. Dat kan gebeuren, maar alleen als de Europese concurrenten dan ook enorm gaan dalen. Als dit scenario zich uitspeelt, dan komt die Dow Jones van 25.000 er niet.
Het tweede dat kan gebeuren is het feit dat door de dollardaling het bedrijf meer winst gaat maken. Hun export wordt immers goedkoper door de dalende dollar en dat is goed voor de omzet. Zeker omzet buiten Amerika zelf draagt dan enorm bij aan de winst en in dollars zal hun resultaat enorm worden.
In dat geval lijkt het voor de hand te liggen dat het bedrijf op de beurs meer waard gaat worden dan de Europese concurrenten en dat houdt waarschijnlijk in dat het bedrijf ook in euro’s bezien in waarde zal stijgen, terwijl de waarde in dollars dan helemaal door het plafond gaat. Immers is het bedrijf in Europa en in Amerika uiteindelijk wel evenveel waard. Zo zagen we afgelopen jaar dat de beurs in Zimbabwe meer dan 100.000% steeg.
Als Amerika een snel dalende dollar gaat krijgen, dan is vervolgens een Dow Jones van 25.000 misschien nog wel heel conservatief gedacht.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *