LADEN

Typ om te zoeken

Spanje 2011

Laatste Nieuws

Spanje 2011

Wat mij opvalt aan het huidige Spanje is dat het door de overheid ontstellend goed geregeld is. Met verbazing kijk ik hier rond in Spanje. De boulevard is prachtig. Op het strand iedere tweehonderd meter gratis douches. Iedere 500 meter een strandwacht, de kust is perfect beschermd met netjes aangelegde rotsblokken en kunstmatige eilandjes die de kracht van de golven breken en ondertussen het strandoppervlak verdubbelen.
Er liggen prachtige parken met groene velden en fietspaden, kinderspeeltuinen en in iedere straat van enige omvang zes containers om gescheiden vuil op te halen.
Aan de overheid ligt het wat dat betreft niet…

De vraag is echter, hoe kan de Spaanse overheid zich dit veroorloven?

Het antwoord is dat ze zich dat niet kan. Het kan alleen als de ondernemers vervolgens geld gaan verdienen dankzij deze enorme inspanningen van de overheid en vanuit dat gegeven de belastingen binnen gaan komen.
Daar laat helaas de Spaanse ondernemer enorme gaten vallen en deels komt dat door dezelfde overheid. Immers veel van de aanpassingen is gedaan door kleine bedrijven die in opdracht van de overheid al die mooie dingen gemaakt hebben. De lokale overheid verzuimd echter veel van haar rekeningen te betalen.
Echter de ondernemers in Spanje laten ook gaten vallen.

Op het strand maar af en toe een strandtent en vaak zo slecht gelegen dat sfeer opbouwen en of aanspreken van wandelaars en fietsers op de boulevard onmogelijk is. Ik kan hier een kilometer op de boulevard lopen zonder een cent te kunnen uitgeven. U leest het goed, KUNNEN uitgeven. Er zijn geen ondernemers! In de dorpjes kan je ijs kopen en zijn er restaurants, maar tussen de dorpen is er commercieel gezien vrijwel niets.

Dat terwijl er wel consumenten zijn. Consumenten die minder uitgeven dan voorheen, maar nog altijd op vakantie zijn en makkelijk geld uitgeven.
Zou ik zelf een stukje grond kopen om er een strandtent te starten? Neen. Geen denken aan. Dat ben ik immers niet. Echter is er nog een reden. Spanje is naar mijn idee geen best land voor een buitenlandse ondernemer of onderneming. Het kan mijn gevoel zijn, maar in de regio waar ik ben, zie ik geen enkele buitenlandse ondernemer. Ik dank dat het geen toeval is. Je krijgt gewoon de kans niet. Dezelfde overheid die het zo mooi regelde, is ook een enorme sta in de weg voor verdere ontwikkelingen. De ambtenaren beschermen ‘hun’ investering in de infrastructuur met hun leven. Een buitenlandse ondernemer die daar dan profijt van zou hebben? Ondenkbaar!

Ik vrees dat ze het zelfs de Spaanse ondernemers amper gunnen.

In het Spaanse denken over de economie zit iets fundamenteel helemaal fout. Dat gaat naar mijn idee niet goed komen zonder een enorme schok vanuit een oncontroleerbare financiële crisis. Alle fundamenten moeten in Spanje onderuit geslagen worden voor het roer er economisch echt om gaat. Ik voorspel dan ook grote financiële rampspoed voor Spanje. In feite vragen ze er eigenlijk zelf om.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *