LADEN

Typ om te zoeken

Shale Gas onder vuur

Laatste Nieuws

Shale Gas onder vuur

In de New York Times stond recent een artikel waarin de schrijver er van E-mails van insiders erbij pakte om aan te tonen dat heel de shale gas sector een groot ponzi scheme is. Om één van de E-mails aan te halen: ‘Always another sucker’.


Hij heeft een punt, maar mist het doel.

 

Het is zo dat bepaalde ondernemingen extreem de nadruk leggen op de potentie en minder op de daadwerkelijke productie. Dat is zo, omdat die ondernemingen het moeten hebben van de verkoop van boorgaten. Natuurlijk leggen die de nadruk op de kans voor de koper.
Waar hij de boot volledig mist, is het feit dat de huidige slechte rendementen voortkomen uit extreem lage opbrengsten omdat er zo veel gas geproduceerd wordt. De schrijver gaat volkomen voorbij aan dit feit.

Shale gas is dus geen utopie maar is er en is er in ongehoord grote hoeveelheden. De productie is geen verzinsel. De groei ervan ook niet.
De potentie van de bronnen is niet iets dat je volledig uit de lucht mag halen. Er zijn strikte voorwaarden waaronder de schattingen plaatsvinden. Tenzij de schrijver met een bewijs komt dat de beoordeling van de hoeveelheid winbare gasvoorraden een fraude is, zijn de schattingen reëel. Het is echter wel zo dat er altijd een minimum en een maximum in de schatting is. Wil je een bron verkopen, dan leg je uiteraard de nadruk op het maximum. Dat is geen fraude, maar marketing.

– Is deze sector interessant voor een belegging?

Ik vrees dat dit niet zo maar het geval is. De huidige gasprijs in Amerika is zo extreem laag dat het voor de meeste producenten momenteel niet rendabel is. Door bronnen te verkopen hopen ze toch genoeg omzet en winst te maken, maar wat keihard nodig is, is een hogere energie prijs.
Amerika moet als economie overstappen op het goedkope gas. Dat willen of kunnen ze vooralsnog niet. Er zijn investeringen voor nodig, maar Amerika heeft het geld voor die investeringen niet. Een soort kip/ei situatie dus.

Voor meer beleggingsadvies op oa shale gas kijkt u op www.beursaccent.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *