LADEN

Typ om te zoeken

Een miljard dollar en niemand die ze hebben wil

Laatste Nieuws

Een miljard dollar en niemand die ze hebben wil

Het Amerikaanse congres heeft enkele jaren geleden besloten dat het 1 dollar biljet maar eens vervangen moet worden door een 1 dollar munt. Dat was in Europa met de euro prima gelukt en dus zou ook Amerika wel overstappen op de munten.
Dat pakte anders uit.

Er is geen vraag naar de munten, maar de Amerikaanse mint is nu wel verplicht om deze munten te blijven drukken. Ondertussen liggen er dus al honderden miljoenen 1 dollar munten in de kluizen en iedere dag komen er miljoenen bij.
Drie kwart van de Amerikanen heeft nog altijd liever het 1 dollar biljet.
Berekeningen laten zien dat de Amerikaanse overheid 5,5 miljard dollar zou verdienen als Amerika over gaat op de munt dollar. Die munten gaan namelijk veel langer mee dan de biljetten.

Alleen… dat werkt alleen maar als Amerikanen de munten ook echt gaan gebruiken. Op dit moment kost het nodeloos drukken van die munten extreem veel geld. Het metaal, de opslag, de bewaking en het verzenden kosten enorm veel geld. Vooral het verzenden is een enorme kostenpost. De mint moet namelijk steeds meer kluizen afhuren om al die munten kwijt te kunnen. Als niet snel Amerika op de munt over gaat, zal de gehele beoogde winst over 30 jaar verloren gaan.
De biljetten uit de roulatie halen en daarmee Amerika dwingen om de munten te gebruiken zal ook niet werken. Immers zullen transacties dan elektronisch gedaan gaan worden.

Dat is economisch gezien geen slechte zaak, maar veilig is anders.

Vooral wij als consumenten moeten er op bedacht zijn dat een volledige afhankelijkheid van elektronica in het financiële bestel in ons nadeel is. Laatst ondervond de voorman van Wikileaks dat al. Ze hoefden slechts zijn rekeningen te blokkeren en hij kwam ernstig in de (financiële) problemen.
De overheid is via die weg oppermachtig. Dat kan zich ook tegen u keren als de overheid u, om welke reden dan ook, als ongewesnt gaat beschouwen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *