LADEN

Typ om te zoeken

S&P MIDCAP 400 SPDR ETF (MDY)

Laatste Nieuws

S&P MIDCAP 400 SPDR ETF (MDY)

s&p

De ETF S&P MIDCAP 400 SPDR ETF is de ETF (Exhange-Traded Fund) van de Midcap 400 van Standard & Poor’s. Deze ETF is zo interessant, omdat het rendement bijna 30% hoger ligt als die van de Standard & Poor’s 500, al 27 jaar lang. Het is zeer geschikt voor beleggers die niet teveel risico willen nemen, maar wel een jaarlijks rendement van (ruim) boven de 10%. Over deze ETF later meer, eerst even een korte introductie van de ETF. De ETF vond zijn oorsprong in de Verenigde Staten in 1993 en diende tot voor kort vooral om indexen te ‘tracken’: precies hetzelfde doen als een index, door bijvoorbeeld proportioneel dezelfde aandelen te kopen. De transactiekosten en managementkosten gecombineerd van de ETF van S&P’s 500 (SPY) bedragen bijvoorbeeld slechts 0,1% per jaar. Met deze extreem lage kosten en de komst van ETF’s voor de emerging markets won de ETF enorm aan populariteit. Ook de liquidatie van enkele hedge en mutual funds afgelopen jaar heeft bijgedragen aan scepsis ten opzichte van de fondsmanagers, die weleens 4% managementkosten per jaar durven te vragen terwijl ze het gemiddeld genomen niet beter doen dan de indices. Dat kan ook niet, want beleggen is een zogenaamd ‘Zero-Sum Game’: als er een het beter doet dan de index, moet een ander het per definitie minder doen dan de index. Tenslotte is de aankoop van een ETF zeer gemakkelijk: ze worden zoals aandelen verhandeld op de AMEX met een lage spread.

Van groot belang bij het kiezen van de juiste ETF is de ratio tussen risico en rendement. Het bedrijf Morningstar houdt zich daarmee bezig: het geeft voor iedere ETF aan wat het risico is (laag, minder dan gemiddeld, gemiddeld, bovengemiddeld of hoog) en het rendement. Kijken we bijvoorbeeld bij het ETF ISHARE MSCI BRAZIL (EWZ), dan zien we bij risico: hoog en rendement: hoog.

Het ETF van de Midcap S&P 400 heeft een ander profiel: Het risico is gemiddeld (hetzelfde als dat van de S&P 500) en het rendement is bovengemiddeld. Het vond zijn oorsprong in 1995, 14 jaar na de introductie van de S&P MIDCAP 400. Zeer belangrijk om te weten is waaraan bedrijven dienen te voldoen om in die MIDCAP 400 te komen, en wat die MIDCAP 400 precies inhoudt.

De MIDCAP 400 van Standard and Poor’s wordt bijgehouden door een team van S&P economisten en index-analytici, die geregeld bij elkaar komen om bedrijven uit de index te halen en te vervangen door andere bedrijven. Om in de index te komen en te blijven moet aan een aantal voorwaarden worden voldoen, waarvan dit de belangrijkste zijn:

A) Het marktkapitaal van het bedrijf ligt tussen de 1,5 en 5,5 miljard dollar.

B) Het bedrijf dient op zijn minst de afgelopen vier kwartalen winst te hebben behaald.

C) De bedrijven in de MIDCAP 400 moeten proportioneel de belangrijkste industriële sectoren representeren.

D) De bedrijven moeten voldoen aan de voorwaarden van de S&P voor Growth en/of Value– investering.

De MIDCAP 400 representeert 7% van de Amerikaans equity, terwijl de S&P 500 75% representeert. Het voordeel van de Midcap is, is dat het bedrijven selecteert die gezond zijn, de eerste ‘schifting’ doorstaan hebben (het marktkapitaal moet immers minstens 1,5 miljard dollar zijn), en waar nog genoeg ruimte voor groei is.

Sinds de introductie van de S&P’s MIDCAP 400 in 1981, heeft het jaarlijks 12,2% rendement behaalt, terwijl de S&P 500 ‘slechts’ 8,7%. Dit tegen een huidige spaarrente van rond de 4% (wat overigens ook niet zonder risico is). Daarnaast betaalt de ETF MDY een dividend uit van rond de 1% per jaar, tegen 1,8% van de ETF SPY. Tellen we de dividend op bij de ETF’s, dan komen we op 13,2% voor MDY en 10,5% voor SPY. Op het eerste gezicht misschien geen enorm grote verschillen, maar op de lange termijn worden deze wel goed duidelijk: 10.000 Euro geïnvesteerd in 1981 in de MDY met herinvestering van dividend zou nu 300.666 Euro geweest zijn. 10.000 Euro in de SPY, nog altijd een mooie 154.987 Euro. Een bank die 4% rente op uw spaarcenten geeft had u graag afgescheept met 29.347 Euro. Maar dan krijgt u er wel een mooie brochure bij.

Bron: www.msnmoney.com

Op www.morningstar.com/Cover/ETF.html vindt u meer informatie en helpt u bij het maken van de keuze voor de juiste ETF’s.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *