LADEN

Typ om te zoeken

Redenen om optimistisch te zijn

Laatste Nieuws

Redenen om optimistisch te zijn

Met alle terechte redenen om juist niet optimistisch te zijn, is het ook goed om eens te kijken waarom we wel optimistisch mogen zijn.
Het gaat immers nog altijd enorm goed in Europa. Er is dan buiten Duitsland weliswaar vrijwel geen groei meer, maar kijk eens op welke een prachtig niveau we onze welvaart consolideren.
Al tientallen jaren kunnen we stellen dat we nooit rijker en welvarender waren. Niet iedereen heeft werk, maar de meesten hebben het wel. De wegen zijn prima, we kunnen ons goed verplaatsen.

Ook dat is in het verleden wel eens anders geweest. Enkele generaties geleden waren er heel wat mensen die nooit buiten hun streek kwamen. We kunnen nu in een paar uur tijd per auto, trein of bus de andere kant van het land bereiken, en zelfs ver Europa in reizen.
Ten opzichte van 40 jaar geleden is het milieu in Europa enorm veel schoner geworden. Weg zijn de rook en roet uitbrakende schoorstenen die in de steden en dorpen, maar ook tot ver in de provincie de lucht zwaar vervuilden.

Natuurlijk zijn er nog heel veel zaken die beter kunnen, maar laten we niet vergeten ook af en toe even te genieten van wat we al bereikten.
Ik hoop dat we ons er vervolgens allemaal voor willen inzetten om het MINSTENS te behouden.

Als we onze samenleving verduurzamen, dan kunnen we zelfs nog denken aan een kleine verbetering. Om dat te bereiken zullen we echter eerst de economie moeten schonen van wat er verkeerd is. Helaas zal dat niet zonder slag of stoot gaan, omdat het offers zal vragen van hen die het meeste hebben.
Toch ben ik optimistisch. Dat is simpelweg de aard van het beestje.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *