LADEN

Typ om te zoeken

Rabo wil starters meer ruimte geven

Laatste Nieuws

Rabo wil starters meer ruimte geven

De Rabo wil de vastgelopen woningmarkt een zetje geven door een ruimer hypotheekbeleid bij starters. Uiteraard wil de Rabo dat, want ze kunnen nu de markt muurvast zit veel minder leningen verstrekken. De vraag is echter of het probleem ermee opgelost zou worden.
Het probleem voor de Rabo in ieder geval wel, maar het probleem van de samenleving zeker niet.
Ook de starters moeten zich afvragen of het voorstel van de Rabo wel in hun voordeel is. Meer lenen, is meer kosten en uiteindelijk moet je natuurlijk wel de hypotheek kunnen opbrengen. Als het starters niet lukt, dan kan de Rabobank het verlies verhalen op de staat. natuurlijk willen ze dus meer starters leningen verstrekken. Leer mij de Rabobank kennen.

Veel meer heil zie ik in het verlagen van de overdrachtsbelasting, die nu als een soort straf op verhuizen geldt. Het is altijd hetzelfde percentage gebleven, terwijl de huizenprijzen in prijs verviervoudigden. De overheid profiteerde en dat kon ook zolang de prijzen van huizen bleven stijgen. De huiseigenaren maakten het ‘verlies’ van 6% wel goed door de stijging van de huizenprijs.
Nu dat het over is met de stijging van de huizenprijs zou het percentage van 6% terug naar onder de 1,5% moeten gaan. Tevens zou het beter zijn als de verkopers het betalen en niet de kopers.

De overheid heeft veel meer baat bij transacties dan bij een hoog percentage zonder veel transacties. Helaas lopen de belangen van de verschillende marktpartijen fors uiteen, want ook de hypotheekaftrek en de huursubsidie zou uiteindelijk moeten verdwijnen.
Wat we missen, is een echt woningbeleid, met een visie voor zowel kopen als huren. In die visie zou dan ook tot uitdrukking moeten komen dat het economisch toch wat minder rooskleurig is geworden.

Dat alleen is de grootste reden dat slechts weinigen iets willen doen. Verandering is namelijk vrijwel zeker op dit moment ook versobering en dat wil vrijwel niemand. Resultaat is dat we niets doen en de huizenmarkt op slot blijft zitten…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *