LADEN

Typ om te zoeken

De papieren waardering voor obligaties

Laatste Nieuws

De papieren waardering voor obligaties

De kans dat Griekse staatsobligaties niet (volledig) tot uitkering gaan komen wordt door de markt op ergens rond de 70% ingeschat. We zien dan ook dat niet alleen de rentevergoeding fors is opgelopen, maar dat eerder uitgegeven obligaties een enorme afwaardering te zien hebben gegeven.
Dat laatste wil zeggen dat u die obligaties voor weinig op de beurs kunt kopen. Zouden ze wel volledig afgelost worden, dan maak je als belegger een enorme winst. De partij die nu echter deze obligaties te koop aanbiedt, die neemt op dit moment een enorm verlies.

Banken zouden normaal gesproken de beurswaarde moeten gebruiken voor de waardering van hun Griekse obligaties. Dankzij de beurscrisis en het feit dat banken niet failliet mogen gaan, mogen de banken echter zelf bepalen voor hoeveel ze deze stukken op de balans hebben staan.

Ik neem aan dat u de bui al, net zoals ik, ziet hangen.

De banken hebben die stukken nog gewoon voor 100% in de boeken staan en hopen er nu op dat er nooit daadwerkelijk op afgewaardeerd hoeft te worden. Met die 100% notering in de boeken blijft ook de dekkinsgraad van de banken prima op peil.
Zo doen we allemaal onze oogjes dicht en zeggen de keizer dat zijn gewaad werkelijk prachtig is.

Dat de banken ondertussen allang in doodskleed rondlopen, dat mag ik niet hardop zeggen. Ik mag wel gelijk hebben, maar er is gewoon bijna niemand die deze keiharde werkelijk hardop gezegd wil hebben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *