LADEN

Typ om te zoeken

Pure Energy aanbieding met luchtje

Laatste Nieuws

Pure Energy aanbieding met luchtje

Soms kom je voorstellen tegen waarvan je gewoon al op je vingers kan natellen dat het niet klopt. Zo werd ik van verschillende kanten op de actuele aanbieding van Pure Energy gewezen. Een bedrijf dat de mogelijkheid biedt om via obligatie beleggingen te beleggen in duurzame zonne-energie projecten. Deelname is al mogelijk onder de 50.000 euro, waardoor je zou kunnen denken dat het dus onder toezicht van de AFM valt, maar toch is niet zo.
Men maakt namelijk gebruik van een andere regeling die het mogelijk maakt met verschillende investeringsrondes te werken en dan kan dus iemand al wel met onder de 50.000 euro deelnemen, terwijl er toch geen AFM toezicht is.

Wat biedt Pure Energy?
Ze stellen dat ze zonne-energie parken bouwen, maar de realiteit is dat er vanuit Pure Energy zover mij bekend nog helemaal niets gebouwd is.

Op de site van de aanbieder is, ter verhoging van de zekerheid voor beleggers een ‘Raad van Toezicht’ aangesteld. Alleen jammer dat het daar bij bleef. Er staat geen enkele naam genoemd. Verder is er een gedragscode die vooral zegt dat er een gedragscode is die meer zekerheid aan beleggers moet geven. Allemaal nietszeggende teksten die alleen maar van zich af lijken te schreeuwen dat dit simpelweg één grote leugen is.
De directie is niet geduid. Er wordt op heel de site geen enkele naam genoemd.

Deze opzet wordt door enkele collega sites via betaalde advertenties aangeboden als beleggingsmogelijkheid voor beleggers. Nu kan het altijd zijn dat een bepaalde adverterende aanbieder achteraf niet kosjer bleek, maar om deze aanbieder, die zich op deze manier presenteerd, aan je bezoekers voor te stellen, dat is als beleggingssite toch wel een enorm risico nemen. Ik hoop van harte dat de collega’s die dit promoten zich terdege realiseren dat een eventuele toekomstige fraude ze vreselijk kan bijten. Door de aanbiedingen op enkele prominente beleggingssites krijgt de aanbieder namelijk ook weer enig gezag. Beleggers kunnen hierdoor op het verkeerde been gezet worden.

De kern van het ondernemingsplan van Pure Energy
Pure Energy moet het vooral hebben van subsidies op groene energie.
Het opmerkelijke is, dat veel van die subsidies niet (meer) bestaan of flink lager zijn geworden. Dat zou dus heel het ondernemingsplan moeten beïnvloeden, maar gek genoeg doet het dat niet. Vooral dat feit maakt dat rond heel deze opzet een luchtje hangt.
Quote kwam er al achter dat de eigenaar nog niet eens zijn 18.000 euro basis inleg heeft gedaan, dus de initiatiefnemer zit er niet in met eigen geld. Tevens blijkt de oprichtende initiatiefnemer de stichting Botwente te zijn. Deze stichting heeft volgens Quote al letterlijk honderden BV’s opgericht waarvan er al meerdere de landelijke pers haalden. De meest bekende is Zon Invest.
Een andere is Royal Dubai, dat honderden beleggers voor tientallen miljoenen opgelicht heeft.
Wat we nu zien, is dat onder een nieuwe naam in feite het oude initiatief Zon Invest weer gewoon door dezelfde personen opgepakt wordt. De naam ‘Zon Invest’ was te besmet geraakt, dus simpelweg de naam veranderen en een nieuwe, maar feitelijk dezelfde, aanbieding onder een nieuwe naam creëren. Het is soms bijzonder simpel allemaal.

Vorige week heb ik flink uitgehaald naar de AFM. Naar mijn idee doet de AFM haar werk niet goed en controleert ze op een verkeerde manier.
Voor deze aanbieder geldt dat het initiatief niet onder toezicht van de AFM valt.
De kans lijkt aanwezig dat deze opzet uiteindelijk niet kosjer is, maar de opzet is wettelijk gezien op dit moment legaal en wordt vanwege de mazen in de wet, waar men handig gebruik van maakt, ook niet gecontroleerd.
Pas als straks eventueel het kalf weer verdronken is en beleggers hun geld kwijt zijn, komt de AFM natuurlijk weer aankakken. De beleggers die er ingestonken zijn, zijn dan hun investering al weer kwijt en wederom is een fraude zonder ook maar de minste tegenwerking volledig uitgespeeld.
Het zou toch wel triest zijn als we dit hele scenario gaan doorlopen.

Het enige dat ik hier kan doen, is waarschuwen voor het feit dat wat mij betreft rond deze belegging een luchtje hangt. Hard maken kan ik dat verder nu niet, want er is nu nog geen actieve onderneming en ik kan alleen afgaan op de manier waarop de aanbieding in elkaar zit. Ik heb ook geen mogelijkheden de boeken in te zien, iets dat een toezichthouder wel zou kunnen hebben.
Oordeel daarom zelf als u de site van die aanbieder bezoekt.

Zoals gezegd, de opzet is wettelijk gezien legaal. Ik kan niet meer doen dan bij deze mijn lezers oproepen om heel terughoudend in dit soort investeringen te zijn. Heel de opzet, heel het plan, het kraakt en piept en er zit wat mij betreft een luchtje aan. Hoeveel waarschuwingen moet je als belegger nog hebben?

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *