LADEN

Typ om te zoeken

Pensioenen nationaliseren

Laatste Nieuws

Pensioenen nationaliseren

Is het reëel te veronderstellen dat de aanzienlijke pensioenvoorzieningen in Nederland genationaliseerd gaan worden?
Normaal gesproken zou je daarop ‘neen’ zeggen. Het zou voor Nederlandse begrippen een ongekende stap zijn.
Echter heeft Nederland er tegenwoordig niet zo veel meer over te zeggen.
Het IMF is immers samen met de ECB baas over ons geld geworden en het IMF en ECB hebben heel andere normen.
Het IMF stond erbij en keek ernaar toen Argentinië juist dat in de jaren negentig deed.
De Argentijnse spaargelden en de pensioenen werden geconfisqueerd en overgemaakt naar enkele Amerikaanse banken, waaronder Goldman Sachs.
In één pennestreek waren de Argentijnen van hun pensioentegoeden afgeholpen. Dit met de volledige instemming van de door hen zelf gekozen regering.
In Europa is de macht van het IMF nu ook zo groot geworden. Bij een volgende crisis heeft Nederland gewoon niets in te brengen. Als het IMF stelt dat de pensioentegoeden ingenomen moeten worden, dan zal dat gebeuren. Het IMF dreigt dan namelijk met zoveel onheil, dat iedere gekozen regering zal instemmen met deze stap.
Dat lijkt nu nog extreem onwaarschijnlijk, maar ik vrees dat we binnen een jaar of 5 gaan aanlopen tegen een dergelijke maatregel. De crisis is namelijk niet over. Ze is simpelweg alleen maar in een volgende fase gekomen. Ik weet niet wat de volgende stap zal zijn, maar ergens in de volgende stappen zal in mijn ogen ook de confiscatie van de pensioenen gaan plaatsvinden. Ze kunnen niet anders, de EU landen zijn nu eenmaal bankroet. We doen nog even alsof we dat niet zien, maar stapje voor stapje wordt het steeds duidelijker.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *