LADEN

Typ om te zoeken

Hoe zit het met dividend

Laatste Nieuws

Hoe zit het met dividend

We zitten in de periode dat de index fondsen hun jaarlijkse dividend uitkeren. Hoe werkt dat eigenlijk?
De aandeelhoudersvergadering besluit of er dividend wordt uitgekeerd, en hoeveel dat dan is.
Het voorstel daartoe wordt vrijwel altijd door de directie gedaan en het onderwerp is meestal een hamerstuk op de vergadering. Iedereen die dan op een bepaalde datum aandeelhouder was, heeft recht op dividend. De koers gaat de dag na de aandeelhoudersvergadering ex-dividend.
Het dividend wordt uiteindelijk een maand tot zes weken na de aankondiging van het dividend uitgekeerd aan die aandeelhouder.
Stel even dat het dividend een euro per aandeel is, dan gaat de koers op het moment van ex-dividend gaan met 1 euro omlaag!
Dat is de reden dat dividend ook wel gezien wordt als een sigaar uit eigen doos. Het bedrijf keert een stukje van het geld dat ze hebben uit aan de aandeelhouders, en uiteraard gaat dat dan ten koste van de waarde van het bedrijf.
Nu kan het zijn dat de aandelen verkocht zijn in de  periode tussen ex-dividend gaan en het daadwerkelijke uitkeren.
Dat is iets waar u op kunt letten. Het dividend gaat namelijk naar de aandeelhouder die eigenaar was tijdens het bepalen van het dividend! Ook in de handel met opties is het belangrijk te kijken naar de dividend datum. Immers gaat de koers soms flink lager na het ex-dividend gaan. De optie uitoefenprijs wordt er niet op aangepast!

Meer over dividendbeleggen, klik u hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *