LADEN

Typ om te zoeken

Over Aegon gesproken

Laatste Nieuws

Over Aegon gesproken

De beurskoers van Aegon was 10 jaar geleden nog boven de 35 euro te vinden. We zien nu dat de koers al sinds eind 2008 rond de 5 euro hangt. Op de site van Alex is te zien dat 34 analisten het aandeel gemiddeld genomen een ‘koop’ geven.
Dat lijkt logisch, want je moet kopen als de koers laag is. De vraag is echter of de koers van Aegon momenteel wel laag is. Immers, hoe hard kan deze verzekeraar nog groeien?
Kijk ik naar de vergoeding die de CEO krijgt, dan wil ik dat vergelijken met de vergoeding die verkregen werd toen het bedrijf nog 60 miljard euro waard was. Helaas heeft Aegon haar gegevens van voor 2007 offline gehaald en heb ik zelf deze oude jaarverslagen niet in mijn bezit. In het jaarverslag 2008 kon ik zo snel niets vinden over het loon van de CEO, maar volgens een posting op iex.nl verdiende hij in 2009 een bedrag van maar liefst 1,5 miljoen euro. Voor iedere dag dat hij in dat jaar binnen kwam lopen, kreeg hij dus 7.500 euro.

Dat voor een bedrijf dat toen nog slechts 10 miljard waard was nadat het bedrijf eerder 60 miljard waard was geweest.

Het inkomen van de CEO van Aegon was volgens nu.nl in 2002 een bedrag van 2,09 miljoen euro. Don Shepard verkreeg dit enorme bedrag vooral vanuit Amerika. Daarbij gold dat hij als Amerikaan een vergoeding kreeg gebaseerd op Amerikaanse maatstaven.
De Nederlandse financiële topman van Aegon verdiende in 2003 652.000 euro.
Volgens de site abigador.nl was alleen de bonus van Don Shepard in 2004 al 1,8 miljoen euro.
In 2005 ging Don Shepard in totaal met 4,9 miljoen euro aan de haal.
In 2006 was dat 7,3 miljoen. In 2008 5 miljoen. Dat was het jaar dat Aegon uiteindelijk 3 miljard staatssteun moest ontvangen.

Nu Aegon weer met een Nederlandse CEO werkt, is de beloning iets teruggeschroeft. Het is daarom lastig vergelijken met de Amerikaanse beloning en bonus die eerder aan Shepard verstrekt werd. Dat echter de topmanagers binnen Aegon nog altijd niets tekort komen is overduidelijk.

Het bedrijf presteert nog altijd mager en leeft nog omdat de staatssteun het bedrijf overeind heeft geholpen. Daarvan is niets terug te vinden in de beloning van de top. Die hebben nooit serieus ingeleverd. Hooguit hebben ze in 2010 een keer onder zware druk van de publieke opinie hun bonus laten schieten. Dat overkomt ze geen tweede keer, die garantie durf ik wel af te geven… Mark my words.

Gaat het goed met Aegon?

Aan de beloning van de topmanagers te zien wel. Uiteindelijk zou ik echter geen aandelen Aegon willen hebben. Het bedrijf zit tot de nek in de woekerpolissen en steeds meer verzekerden beginnen te beseffen dat ze de afgelopen tien jaar enorm opgelicht zijn door Aegon. Wil je in zo’n bedrijf beleggen? Ik niet. Hoe mooi de analisten het ook presenteren.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *