LADEN

Typ om te zoeken

Onafhankelijk advies

Laatste Nieuws

Onafhankelijk advies

Gisteren een reactie gekregen op het artikel in de nieuwsbrief over de dubbele rol van de banken in de beleggersmarkt.
Volgens de reageerder zou ik het moeten vergelijken met het kopen van een bed. Volgens hem zou je gewoon bij winkels langsgaan en zou je niet bij een onafhankelijk adviseur vragen om welk bed je zou kopen. Waarom zou je wel bij een bank en niet bij een beddenzaak ‘onafhankelijk’ advies verwachten?
Een mooi voorbeeld, want ik vraag me dan af, koop je een zomaar bed, of koop je slaapcomfort?
Stel even, je hebt problemen met de slaap. Dan koop je geen nieuw bed, maar je gaat naar een arts. Je onafhankelijke adviseur. Die arts kost veel geld, maar slaapgebrek is een ernstige zaak, net zoals het beheer van je geld een ernstige zaak is.
De arts beziet je probleem en geeft je een advies. Dat advies kan zijn, een ander matras en/of een ander bed. Een arts zal je aangeven waaraan het eea moet voldoen, maar gaat je dan niet een matras van matige kwaliteit uit eigen fabriek aansmeren.
Een bank echter geeft je advies en smeert je dan aantoonbaar, want dat bleek wel uit het SNS Fundcoach onderzoek, direct een slechter eigen huismerk product aan.
Dat is dus de onzuivere rol van de banken, want niet alleen hebben banken de beleggingsfondsen, maar tevens hebben ze aandelen in bezit waarin de beleggingsfondsen dan weer beleggen. Sterker nog, de banken hebben ook nog een rol bij het op de beurs brengen van bedrijven, waarna hun beleggingsfondsen die aandelen opkopen. Het succes van de banken in de beursintroductie wordt dan bereikt door hun klanten via via die aandelen aan te smeren. Ik zeg ‘aan te smeren’ omdat in het verleden maar als te vaak is gebleken dat de banken er een puinhoop van maakten en hun klanten dus niet voorop stelden. De vraag is ook, wie is de belangrijkste klant voor de bank. Ze zitten in zoveel markten, en in zoveel rollen, dat ze hun klanten in een rij moeten zetten. Wie is belangrijker als klant, de internationale onderneming die aandelen naar de beurs wil brengen, hun beleggingsfonds of de particulier zonder veel verstand van beleggen die 10.000 euro ‘ergens’ in wil beleggen? De recente geschiedenis, van zeg de laatste 10 jaar, maakt wel duidelijk dat de particuliere belegger bij de banken pertinent niet vooraan staat.
Er zijn genoeg vermogensbeheerder die maar wat graag de adviserende rol van de banken over willen nemen. Dan kan de bank altijd nog haar klanten het huisfonds aansmeren, maar niet meer onder het mom van ‘we geven je een gedegen beleggingsadvies’. Dat doen banken namelijk niet. Ze verkopen slechts hun fondsen aan iedereen die vraagt om advies.
Ik pleit voor het uiteen halen van die rollen en banken simpelweg te verbieden in bepaalde deelmarkten actief te zijn. Reken maar dat die deelmarkten dan gevuld zullen worden door andere partijen die dat waarschijnlijk veel beter zullen doen, want ze moeten er van leven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *