LADEN

Typ om te zoeken

De FED acteert als overheid

Laatste Nieuws

De FED acteert als overheid

Gisteren een heel opvallende zaak in de senaatshearing in Amerika.
Ken Lewis, de CEO van Bank of America, werd aan de tand gevoeld. Hij bleek een paar maanden geleden aan Ben Bernanke gevraagd te hebben dat ‘de overheid’ hem een brief zou geven die hem persoonlijk vrij zou pleiten van de fouten die hij leek te hebben gemaakt. Ben Bernanke gaf hem het antwoord dat ‘de overheid’ hem die brief niet zou geven. Dit roept twee vragen op.
1. Op welke wijze is de CEO van BoA blijkbaar ‘gedwongen’ om ML over te nemen.
2. Waarom en met welk recht kan Ben Bernanke als ‘overheid’ brieven maken of weigeren?
Ben Bernanke wordt dus door de CEO’s van de banken gezien als ‘de overheid’. Een heel opvallende zaak, want de FED is een private onderneming.
De FED heeft blijkbaar ‘als overheid’ de CEO van Bank of America ‘gedwongen’ om Merill Lynch over te nemen en heeft hem vervolgens onder zware druk gezet toen hij naar verluidt probeerde later onder de deal uit te komen toen de verliezen van Merill Lynch enorm tegen bleken te vallen. Hij had het recht onder de deal uit te komen en zo zijn aandeelhouders meer dan 40 miljard dollar verlies te besparen, maar hij deed dat niet. Hij werd overduidelijk en bewezen bedreigd met zijn ontslag en het ontslag van de board door de FED. Dat terwijl wettelijk gezien de FED als instituut daar geen zeggenschap in heeft. Immers, dat is een aandeelhouderszaak…
Dan komt het aapje uit de mouw, want de eigenaren van de FED zijn tevens de grootste aandeelhouders van BoA. Lewis werd in feite bedreigt door zijn grootste aandeelhouders, via de FED. Blijkbaar waren de belangen van de eigenaren van de FED en de grootste aandeelhouders van BoA zodanig dat Ken Lewis een stupide stap moest nemen voor ‘het grote goed’.
Ken Lewis vroeg echter dat moment wel een vrijpleitingsbrief van ‘de overheid’. Dit is toch wel heel erg straf.
Daarbij wordt nu toch wel de rol van de FED heel vreemd. Het probleem is namelijk, wie is de overheid?
Ken Lewis ziet de FED als zijn ‘overheid’. Alle andere Amerikanen denken bij de overheid aan ambtenaren in dienst van de staat en de regering is dan President Obama en zijn medewerkers.
Heel die discussie in de senaat liep volkomen langs elkaar vanuit het feit dat men geen overeenkomst heeft over het begrip ‘regering en overheid’.
Daarbij wil Ken Lewis zijn ‘baas’ niet afvallen. Immers, achter zowel de FED als BoA zit dezelfde familie. Ken Lewis heeft zijn baan nog en zolang zal hij zijn eigenlijke werkgever niet afvallen. Het gekke is dus dat de senaat bewijzen heeft dat Ken Lewis gechanteerd werd door hem vanuit de FED te dreigen met zijn onwettig ontslag, maar dat Ken Lewis nu keihard zegt dat hij die sterke woorden niet als chantage zag. De man zat te draaien en wiebelen en blijkt een geheugen als een zeef te hebben. Hoe kan iemand die zo’n slecht geheugen heeft toch CEO van de grootste bank van Amerika zijn? Dat is de 40 miljard vraag…

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *