LADEN

Typ om te zoeken

Nederlandse huizenmarkt herleeft (nog) niet

Laatste Nieuws

Nederlandse huizenmarkt herleeft (nog) niet

De verlaging van de overdrachtsbelasting heeft de huizenmarkt nog niet uit het slop weten te trekken. Dat is voor de politiek een verrassing, maar wat tegelijk met deze maatregel werd ingevoerd was een nog verdere verscherping van de hypotheek voorwaarden door de banken. De lagere kosten voor belastingen werden dus gecompenseerd met lagere te lenen bedragen tegen een hogere rente bij de banken. Per saldo koopt de gemiddelde Nederlander dus nog altijd met dezelfde maandelijkse hypotheekkosten.

De staat krijgt minder, de banken meer.

Geen wonder dat de belastingmaatregel niet werkt.

De banken moeten op een gegeven moment gewoon gedwongen worden een maximale rente te mogen rekenen. Nu maken ze bewust of onbewust prijsafspraken en benadelen ze Nederlandse klanten. Er is simpelweg te weinig concurrentie op de Nederlandse hypothekenmarkt. In het buitenland zijn vergelijkbare hypotheken verkrijgbaar met een lagere rente. Volgens de banken is er echter geen sprake van een bewuste prijsopdrijving. Wanneer vertelde de bank u voor het laatst de waarheid?

Er is één voordeel bij dit alles.

Eindelijk worden Nederlanders geconfronteerd met het feit dat je beter eerst kunt sparen en dan kopen, in plaats van eerst lenen en dan nog proberen te sparen.
Voor huizenbezitters die hun huis te koop hebben staan is het zuur. De handel ligt bijna stil. Als er nog gehandeld wordt, dan is het vooral aan de onderkant van de markt. Bovenin is de handel heel erg dun.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *