LADEN

Typ om te zoeken

Nederlandse economie -3,5%

Laatste Nieuws

Nederlandse economie -3,5%

Het zat er aan te komen. Tot voor kort sloeg de Nederlandse politiek zich op de borst als ware het hun werk dat de Nederlandse economie op stoom bleef. Het was echter niet vol te houden. Vooral de handel met het buitenland liep in het vierde kwartaal van 2008 al zware klappen op en het feit dat veel minder mensen verhuizen en dus nieuwe spullen kopen hakt er ook in. Ook de verkoop van auto’s is enorm teruggelopen en witgoed wordt ook minder verkocht.
Nu verwacht wordt dat er in een jaar tijd 250.000 werklozen bij gaan komen, zullen ook werknemers zich wel twee keer achter de oren krabben voor de grote uitgaven gaan doen. Goedbetaalde banen bij banken en verzekeraars zijn zo zeker niet meer. Het wanbeleid aan de top wordt aan de onderkant betaald. De Rabobank gaat eind februari aan de medewerkers bekend maken welke impact de teruglopende omzetten in leningen en hypotheken voor de werkgelegenheid binnen de bank gaat hebben.
Het is te hopen dat de huizenprijzen zich handhaven op dit niveau. Zou immers de Nederlandse huizenmarkt ook inzakken, dan zullen banken het helemaal moeilijk gaan krijgen. We weten allemaal dat de prijzen voor grond en huizen in Nederland krankzinnig hoog zijn. Zeker als dan door het kabinet mogelijk gemorreld gaat worden aan de hypotheekaftrek kan het wel eens hard omlaag gaan. Als de aftrek verdwijnt, dan kunnen consumenten de huidige prijzen helemaal niet meer betalen en moeten prijzen van huizen 40% omlaag. Op een gemiddelde koopprijs van 250.000 euro houdt dat in dat iedere huidige huizenbezitter een ‘gat’ heeft van een ton. De meeste huizenbezitters zullen na de verkoop van hun huis met een ton verlies dus nooit meer in staat zijn een ander huis te kopen als de prijzen echt 40% dalen. Heel wat eigenaren hebben de laatste jaren hun hypotheek omhoog gegooid. En tot voor kort waren er ook heel wat verhuisbewegingen. Iedereen die de laatste tien jaar verhuisd is, zal nu feitelijk door de enorme verhuiskosten o.a. in de vorm van de overdrachtsbelasting, niet op winst staan. Dalen de prijzen nog verder, dan wordt het voor al die mensen dus verlies nemen als ze nu gaan verkopen.
De vraag roept zich op of je het kabinet met haar onzalige plannen niet voor moet zijn. Liever nu verkopen voor de afschaffing van de aftrek, dan straks klem komen als ze dat idee mogelijk ten uitvoer brengen. Politici denken niet zo heel erg ver na over de gevolgen van zo’n actie nu. Ze zitten nu op het pluche en waar ze over een paar jaar zitten, dat zien ze dan wel. Het feit dat het zo veel in het nieuws is, is geen goed teken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *