LADEN

Typ om te zoeken

China laat dollars rollen

Laatste Nieuws

China laat dollars rollen

China heeft bekend gemaakt hoe ze haar dollars snel laat uitkeren in zaken die wel waarde hebben. Het land heeft een reserve van 1700 miljard dollar en de Chinezen realiseren zich maar al te goed dat dit monopoly geld aan het worden is. Ze kunnen de schuldbewijzen niet aan andere partijen verkopen, want niemand wil nog Amerikaanse schulden kopen. Wat ze nu dus enorm snel inzetten, is het kopen van strategische belangen met die dollars. Zo kochten ze recent een belang in Rio Tinto en zo gaan ze nu 10 miljard investeren in Petrobras. Wat ze ermee zeker stellen, is een stuk van de toekomstige productie.
Ook zal er zwaar geïnvesteerd gaan worden in de Oost Siberische olievelden.
Betalen doen ze met de dollars van nu. De volgenden die dan van die dollars af moeten zien te komen, zijn de ontvangers van die dollars. Die zullen nu snel investeringen gaan doen en hun geld ‘veilig’ wegzetten…
Hoe doe je dat, zeer gevaarlijke dollars veilig wegzetten? Op dit moment stijgt de dollar ten opzichte van bijvoorbeeld de Euro, omdat de Euro nog onveiliger is. (Zie het verhaal over Ierland in deze nieuwsbrief). Een mogelijkheid is om snel contracten af te sluiten met leveranciers die vooruit betaald worden, of keihard een contract ondertekenen waarin staat hoeveel dollars ze precies krijgen. Veel van de dollars komen overigens op die manier alsnog terug in Amerika, want veel internationals waarmee contracten worden afgesloten zijn natuurlijk de wereldwijd overheersende Amerikaanse bedrijven.
Of ook grote bedrijven een deel van hun geld in goud vastleggen, ik weet het niet. Een bedrijf als Rio Tinto produceert ook goud, het lijkt dan niet onlogisch dat ze er ook een flinke voorraad van aanhoudt.
Wat wel zeker is, is dat de Chinese overheid naast strategische belangen, ook nog altijd een groot belang in goud aan het opbouwen is. De rijkdom in goud van de Westerse Centrale Banken is de laatste jaren steeds meer naar de Oosterse banken toegevloeid. De Chinezen geloven er daarom wel in. Die weten maar al te goed dat ze voor de lange termijn hun kapitaal veilig moeten stellen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *