LADEN

Typ om te zoeken

Nadere informatie over Eric Sprott

Laatste Nieuws

Nadere informatie over Eric Sprott

Voor goud en zilver heeft Sprott 2 ETF’s opgericht die zowel in Canada als USA op de beurs worden verhandeld, nl.:
Sprott Physical Gold Bullion Trust (ticker USA: PHYS; ticker Canada:PHY)
Sprott Physical Silver Trust (ticker USA: PSLV; ticker Canada: PHS)

De fysieke metalen worden opgeslagen in de depots van The Royal Canadian Mint, de officiële smelter van Canada, bekend voor z’n populaire Maple Leaf munten. Heel veilig lijkt mij en daarom best een goed alternatief voor Goldmoney.

Het enige nadeel van beide producten is dat ze enorm last hebben van hun eigen succes. Door de populariteit is de premie ten opzichte van de onderliggende waarde (NAV) stevig. Vooral bij PSLV is dit bijna constant het geval. De NAV’s en de premies zijn hier te vinden:

PHYS: http://www.sprottphysicalgoldtrust.com/NetAssetValue.aspx

PSLV: http://sprottphysicalsilvertrust.com/NetAssetValue.aspx

De premie voor de zilver ETF ligt rond de 20%. Voor de goud ETF is dit 2% boven de spotprijs en dat valt mee.

Een ander alternatief is in Zwitserland waar fysieke edelmetaal ETF’s worden uitgegeven door: Zürcher Kantonalbank (ZKB). ZKB is de grootste kantonnaal bank in Zwitserland en tevens een van de oudste Zwitserse banken (opgericht in 1870). ZKB is een onafhankelijke bank die niet gelieerd is aan internationale financiële instellingen.

ZKB heeft reeds in 2006 een goud ETF – ZKB Gold ETF – op de markt gebracht wegens de enorme vraag naar veilig beheer in Zwitserland via een ETF constructie. Vele pensioenfondsen en institutionele beleggers maken inmiddels gebruik van de ZKB ETF’s. Ondertussen heeft de bank ETF varianten uitgebracht voor zilver (ZKB Silver ETF), maar ook platinum (ZKB Platinum ETF) en palladium (ZKB Palladium ETF)! Niet onbelangrijk voor GoldMoney klanten, omdat die producten ook bij hen werden aangeboden. Verder onderzoek leert ons dat ZKB zelf de custodian is van z’n fysieke voorraden edelmetalen, wat vrij uniek is in deze wereld. Weinigen hebben de kennis en kunde in huis van bewaring van edelmetalen. ZKB heeft hier inmiddels 140 jaar ervaring mee!

De premies ten opzichte van de NAV zijn redelijk te noemen met enkele procenten op alle producten. Dit is mogelijk omdat de producten niet zo populair zijn als de Sprott variant, maar vooral ook het eigen beheer. Zie voor meer info:

• ZKB Gold ETF: http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=ZGLD:SW

• ZKB Silver ETF:http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=ZSIL:SW

Wat de ZKB ETF’s nog interessanter maakt, is dat je ze kan kopen in euro’s, dollar of Zwitserse franken. Dat was tevens een optie die GoldMoney voorhanden had. Dus samengevat leunen de ZKB ETF’s van de ETF’s misschien wel het dichtst aan bij het GoldMoney product qua betrouwbaarheid en opslag (Zwitserland).

(Redactie (Tom): Let wel, dit is een ontvangen bericht, ik heb eea nog niet zelf na kunnen kijken. Zo weet ik niet of er sprake is van allocated of unallocated metaal. Goldmoney bood fysiek metaal aan, hier gaat het om papieren metaal, in de vorm van ETF’s die gedekt worden met metaal)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *