LADEN

Typ om te zoeken

Een stukje geschiedenis over Argentinië

Laatste Nieuws

Een stukje geschiedenis over Argentinië

In de periode 1900 tot 1948 kende Argentinië vrijwel alleen jaren met een handelsoverschot. Vooral in de beide wereldoorlogen werd ook goed geld verdiend.
Toen kwam de populaire Peron.
Hij werd zo populair omdat hij veel weggaf. Hij gaf veel weg en verarmde het land. In de periode 1949 tot 1962 was er vrijwel geen jaar meer met een handelsoverschot. Men zag de welvaart toenemen, maar het ging ten koste van de staatskas.

Om het tij te keren werden buitenlandse oliemaatschappijen gestimuleerd om in Argentinië naar olie en gas te zoeken.
In de periode 1963 tot 1979 was er voor Zuid Amerikaanse begrippen een hoge levensstandaard en ook meestal een handelsoverschot.
Men ging eind jaren zeventig keihard dereguleren en dat leidde tot een ramp. In 1980 liet de toenmalige dictator een enorm begrotingsgat vallen. In 1981 en 1982 kwam daar een berg aan schulden bij. De verloren Falklands oorlog was daar mede debet aan.
In de periode 1982 tot 1991 was er weinig behoefte aan buitenlandse goederen. Men wist een berg aan begrotingsoverschotten te boeken, maar deze kwamen het land niet ten goede. De opgelopen schulden moesten betaald worden.

In 1991 werd de peso aan de dollar gekoppeld. Belastingen werden verlaagd en invoerbelastingen verdwenen. De omzet in kapataalgoederen verdrievoudigde in drie jaar tijd. De autoverkopen gingen in de periode 1991 tot 1994 x 5.
De handelsbalans werd door al die invoer ernstig verslechterd. Er ontstond een tekort van 22 miljard dollar. Er ontstond daarom een enorme druk op de Peso. Men moest ondersteuningsaankopen doen om de ratio 1 op 1 aan te kunnen houden. Pensioenfondsen werden berooft van hun kapitaal en Argentijnen moesten hun banktegoeden en bij de bank opgeslagen edelmetalen aan de staat overmaken.

Er waren zowaar handelsoverschotten in 2000 en 2001, maar te weinig, te laat. 23 December werd door Argentinië aangegeven dat ze niets meer zou betalen op 93 miljard dollar van haar schulden. Buitenlandse en binnenlandse schuldeisers waren wederom alles kwijt.
De import van goederen halveerde en als gevolg daarvan zag het land in 2002 voor het eerst sinds 1991 weer een handelsoverschot.

In de periode 2003 tot 2008 kwam er via de groeiende handelsoverschotten 77 miljard dollar binnen.
Samen met Brazilië is Argentinië op dit moment de economische motor van Zuid Amerika.
Nederland is overigens de op 5 na grootste handelspartner van Argentinië. Ze exporteren dus Maxima-aal.  😉

(Bron: oa Wikipedia)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *