LADEN

Typ om te zoeken

Wat houdt dat in, ‘overweight’ zijn?

Laatste Nieuws

Wat houdt dat in, ‘overweight’ zijn?

Ik weet niet waar het vandaan kwam, maar ik kreeg van drie lezers de vraag wat of ze moesten lezen als er ‘overweight’ in een analyse stond.
Ik kan u al zeggen, het is vooral een term vanuit bankanalisten. Het zegt immers weinig.

Het zegt dat ze meer dan ‘normaal’ een positie aanhouden, maar niet hoeveel meer dan ‘normaal’ of gemiddeld.
Zou een indexfonds normaal gesproken 15% Royal Dutch aandelen hebben, omdat die nu eenmaal voor 15% in de AEX index meegewogen worden, dan is een ‘overweight’ advies alles meer dan 15%. Het kan 15.1 zijn, maar het zou ook 30% kunnen zijn. Meestal betreft het bij hen fractioneel meer dan de index, want indexbeleggingsfonds beheerders willen wel afwijken, maar zeker niet te veel. Met een procentje hier en daar wijken ze af, of te hopen dat ze daarmee net iets meer rendement dan de index maken, zodat beleggers niet opvalt dat er nogal wat kosten vanuit dat actieve (ahum) beheer (ahum) gemaakt worden. Overweight kan ook een koopadvies betekenen. Het is allemaal wat vaag en dat is niet zonder reden. Bankanalisten willen graag altijd goed zitten en hoe vager je uitleg, des te makkelijker kan je ontsnappen uit een positie die niet doet wat je graag zou willen.

Wilt u van meer beurstermen weten wat ze betekenen, kijk dan hier: https://www.beursbox.nl/beurs-kennis-box.html of hier: http://www.beursblik.nl/beurs-woordenboek.html.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *