LADEN

Typ om te zoeken

Met opties profiteren van de beurs

Laatste Nieuws

Met opties profiteren van de beurs

"Wie schrijft blijft" , daar hoorde u al vast wel eens van. Gisteren werd ik gebeld door een vriend. Hij had geschreven posities en zich toch laten verrassen door de enorm snel stijgende beurs… Hoe te handelen? Gelukkig belde hij me voor dat hij helemaal verzopen was, want als dat het geval is, dan helpt geen lieve moedertje meer. Wat was het geval: De belegger in kwestie had zowel een AEX put als Call geschreven en wel de AEX Put mei 240 en de AEX call mei 260.
Vervelend alleen, gisteren ging de AEX over die 260 heen en dan gaat het snel pijn doen. De premie van de Put optie is dan wel binnen, maar hoe kan je het verlies op de Call mei 260 beperken?
Mijn voorstel was om zowel de mei Put en Call te sluiten en ze door te rollen naar de te schrijven Put juni 240, die nog een flinke premie deed (540 euro) en de Call juni 270 te schrijven, die ten opzichte van de mei Call nog 130 euro meer opleverde.
Meer ruimte, een langere looptijd, maar dus ook uit de directe gevarenzone.
De AEX heeft nu de ruimte tussen 240 en 270. We sloten gisteren op 256,69. Achteraf bleek de noodgreep op de mei 260 niet direct noodzakelijk, maar achteraf is alles makkelijk. Je moet als belegger en zeker als schrijvende belegger zo min mogelijk aan het toeval over laten.
Dit spel met geschreven opties is niet voor alle beleggers weggelegd. Het vergt geduld en de wetenschap dat je kleine winstjes kan maken en grote verliezen als je niet op tijd kunt of wilt ingrijpen. Wie overdag niets op de beurs kan doen of wie op vakantie gaat, die moet niet in geschreven AEX optie posities gaan zitten.
De methode is echter structureel een zeer winstgevende gebleken. Je kan als belegger niet alles winnen, maar door op tijd door te rollen kan meestal erger leed voorkomen worden. De definitieve winst duurt in dat geval dan wat langer, maar dat is op zich het probleem niet. Zolang je maar ruimte houdt tussen de uitoefenprijs en de AEX stand kan dit maand na maand een stuk inkomen betekenen. Eén van mijn collega’s zei ooit al eens, "als mijn dochter een nieuwe fiets nodig heeft, dan schrijf ik toch even een extra optie".
Hij had daarin geen ongelijk. Meestal loopt het geld namelijk richting de schrijvers. Het zijn alleen kleine gemaximeerde winsten, terwijl in theorie de verliezen onbeperkt kunnen zijn. Dat laatste is een theorie. Zelfs in de daling van 2008 is het niet zo geweest dat de beurs van de ene op de andere dag ineens op nul stond. Theorie en praktijk liggen dus ver uit elkaar. De reden dat veel beleggers niet met geschreven opties werken is vooral het feit dat het niet begrepen wordt en ook… en dat is wel eens zuur in de spiegel kijken, omdat veel beleggers het geduld missen om op de te ontvangen premie te wachten.
Mijn in de BeursAccent Insider service geschreven opties hebben in 2009 al duizenden dollars definitief ontvangen premie opgeleverd. Die geschreven opties zijn vooral een extraatje. De margin komt vooral vanuit het aandelenbezit. Het kost dus normaal gesproken geen of niet veel vrije cashruimte. BeursAccent Insiders schrijven alleen opties op aandelen die ze willen ontvangen, of op bezit. Er worden geen speculatieve posities ingenomen.
Een zeer betaalbare service die werkt met o.a. geschreven AEX opties waarbij het wel gaat om het structureel ontvangen van de premie en niet om het verkrijgen van eventueel de aandelen is www.optie-specialist.nl.

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *