LADEN

Typ om te zoeken

Leren over geld

Laatste Nieuws

Leren over geld

Eén van de dingen die me over het Westerse onderwijs het meeste stoort, is het feit dat leerlingen NIETS leren over geld. Om het anders te stellen, ons onderwijs stoomt leerlingen vooral klaar om brave werknemers met schulden bij de bank te worden. Gelukkig zie ik op enkele scholen recent wel de eerste beweging naar ook enig onderwijs in ondernemersschap, maar dat is nog erg pril. Over geld echter, leren ze op de scholen in België en Nederland nog altijd in feite niets.
De reden?
Ik schreef er al in een artikel op www.succesverhaal.nl over dat ik vrees dat de belangrijkste reden simpelweg het feit is dat docenten zelf niets zinnigs over geld kunnen zeggen. Ze hebben er zelf ook nooit iets over geleerd en als brave werknemers, hebben ze zich er ook nooit in verdiept.
De docent zelf krijgt het maandelijkse loon, heeft de hypotheek en het bankpasje. Docenten leven een rustig leven en leven van schoolvakantie naar schoolvakantie en van maandloon naar maandloon. Erg spannend is dat allemaal niet. Veel reden om zich te interesseren in de rol van geld hebben ze niet.
Op school leer je als leerling daarom nog altijd dat banken je geld bewaren en dan vanuit die spaargelden leningen en hypotheken verstrekken. Dat is ongeveer het niveau van kennis over geld waarmee je je diploma kunt halen. Ook over de waarde en rol van goud is de kennisoverdracht vanuit onderwijs minimaal. Natuurlijk komt in de geschiedenis les wel regelmatig goud naar voren als middel waarmee in het verleden betaald werd en dat blijkbaar belangrijk was, maar dan houdt het op. De echte rol van goud, de waarde van goud, het wordt niet besproken.
Ik zie dat terug in de vragen die ik over geld en goud krijg. Vragen van mensen die zich terecht afvragen hoe het nu zit, maar vragen ook waaruit blijkt dat men volledig het historisch besef en de kennis over de materie mist.
We zijn al generaties lang als volk domgehouden. Misschien niet bewust, maar ondertussen is het wel gebeurd. In feite zou er een "The Secret" boek over geld en goud moeten komen. Een boek waarin uit de doeken gedaan wordt welke rol geld en goud hebben en hoe je vanuit die kernrol het voor je kan laten werken, in plaats van er voor te moeten werken.
Is zo’n boek er dan nog niet?
Het opmerkelijke is, zo’n soort boek is al eeuwen geleden geschreven. The Wealth of Nations van Adam Smith is in feite zo’n boek. Misschien niet overal even gericht op juist deze onderwerpen, maar het boek laat duidelijk zien hoe de economie zich rond 1770 ontwikkeld had vanuit de feodale middeleeuwen richting waar we nu zijn, de ‘ik’ generatie. Onze antwoorden vinden we in die economische reis.
Toch geeft Adam Smith niet alle antwoorden. In feite schreef hij zijn boek net toen de basis van de moderne samenleving zoals we die nu kennen gelegd was. De basis, meer niet. De grote opkomst van de Europese bankiers, die nu wereldwijd overal aan de touwtjes trekken, omdat ze op ongekende schaal geld uit het niets mogen creëren, die moest toen nog beginnen. De rol van geld en geldcreatie veranderde flink na hun opkomst. Ook de rol van goud veranderde na de grote opkomst van fiat geld.

Goud is de enige eeuwenoude manier om welvaart in vast te leggen. Goud in de kluis slijt niet en is overal inwisselbaar. Goud heeft daarmee nog altijd een heel andere rol dan wat we tegenwoordig als ‘welvaart vastleggen’ zien. De moderne manier van welvaart vastleggen is het kopen van te grote auto’s, flatscreen TV’s, een duur bankstel… Allemaal consumptiegoederen die we onterecht zien als het vastleggen van welvaart, terwijl het eigenlijk niet meer is dan het tonen van welvaart. Die spullen laten wel zien dat iemand blijkbaar geld heeft/had, maar die spullen zijn onderhevig aan slijtage en zodra ze gekocht zijn, is de waarde fors minder geworden. Iemand met een dure auto is niet rijker geworden, maar heeft zichzelf vooral voorzien van extra lasten. Die auto maakt dus niet rijker, maar maakt armer. Daarbij kan dat alles gekocht worden vanuit schulden. Het bezitten van veel welvaarts consumptie goederen geeft dus wel een statement, maar zegt niet veel over hoe rijk die persoon echt is. Die persoon kan wel enorme schulden hebben en per saldo dus in feite alleen nog maar werken om de schulden en rente te betalen.
Het goudbezit kan wel haar waarde vasthouden. Je kan het niet eten, je kan er maar heel beperkt van genieten, maar het houdt wel haar waarde.
– Dan vervolgens komt geheid de vraag: Ja, maar wat als goud in waarde daalt?
Wie de echte rol van goud kent, die maakt zich daar weinig zorgen over. Goud legt de welvaart wel vast, maar goud moet je niet als speculatiemiddel zien. Goud is in feite de manier waarop de rijke families hun vermogen van generatie op generatie doorgeven, zonder er bij de belasting over af te rekenen.
De ‘sukkeltjes’ gaan dood met geld op de rekening waarover bij de fiscus fors moet worden afgerekend als het in de erfenis komt. Het familiegoud gaat in stilte over op de generaties.
Ik kan u garanderen, als u het goud vanuit een economische crisis keihard nodig heeft, dan is het ‘goud waard’. Wat ik niet weet, is wat de goudwaarde in dollars over een week is. Dat kan $900 zijn, het kan $600 zijn, maar het kan net zo goed ook $1200 zijn. Mij boeit dat niet. Daarvoor heb ik mijn fysieke goud niet.
De kans dat ik daarbij ooit mijn goud in dollars ga omwisselen is vrijwel nihil. Wat zou ik me dus zorgen maken over de wisselkoers in dollars? Wie wil er op dit moment dollars hebben als je ook goud kan krijgen?
Particuliere beleggers die ‘iets’ in goud doen, doen dat vaak om te speculeren. Het is de verkeerde weg. Het is als een roeispaan als antenne gebruiken.
Opties, futures, turbo’s, daar kan je, als je wilt, mee speculeren. Wat ook de onderliggende stof is van die derivaten, er valt in te speculeren. Niet vanuit die goederen, maar vanuit die papiertjes.
Fysiek goud is ongeschikt om mee te speculeren. De koersbewegingen zijn zonder hefboom te gering en goud is gewoon te zwaar, te onhandig. Het is als op een circuit racen met vrachtauto’s. Het kan wel, maar om nou te zeggen dat het echt handig en om aan te zien is?
Particuliere beleggers gebruiken fysiek goud dus vaak voor de verkeerde reden. Ze zien niet in dat het vooral het vastleggen van welvaart is. Het is de vraag of het concept ‘het vastleggen van welvaart’ wel begrepen wordt. Velen zullen het nut daarvan al niet inzien.
Om dat nut te kunnen aantonen moet ik even verwijzen naar de rijke families in de wereld.
De rijke families in de wereld kijken namelijk over de generaties. Het ‘klootjesvolk’ kijkt alleen maar naar de eigen situatie en roept om het hardst dat ze het liefst arm sterven. Deze opstelling houdt in dat iedere generatie zelf de strijd om te overleven moet aangaan vanaf niveau nul.
Nu ben ik geen voorstander van verwende rijkeluiszoontjes en dochters, maar bij het oude geld kom je minder verwende nesten tegen dan bij de nieuwe rijken. Bij de nieuwe rijken verbrassen de kinderen en kleinkinderen vaak het geld dat de vorige generatie met het nodige geluk en toeval hen heeft nagelaten. Dat terwijl het echt oude geld investeerde in goud, huizen, kunst en landerijen, maar ook in de geld-opleiding van de kinderen. Oud geld krijgt een gedegen opleiding vanuit de patriarch over geld en rijkdom. Er is vaak ook maar één die over het geld gaat en de rest heeft zich te schikken. De familie zal daarom overleven en men begint individueel vanuit die familie al een prachtig basisniveau.
Misschien dat ik een keer de tijd ga vinden om hier eens uitgebreid over te schrijven. Juist nu we vol in de ‘ik’ generaties zitten, is het misschien eens goed te kijken naar hoe het oude geld zich ook nog altijd in stilte en uit de wind weet te handhaven.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *